פורסם ב מתכונים לחג, עוגות ללא קמח, פסח, קינוחים מיוחדים

עוגת שקדים קלה ונפלאה לפסח

עוגת שקדים פשוט מוש-ל-מ-ת! עדינה, רכה, אוורירית (לא יבשה) ומאד טעימה. אי אפשר להפסיק לאכול אותה (ולא רק בפסח). ועם ציפוי השוקולד היא מקבלת עוד פוש למעלה. חוץ מזה, זו עוגה שיש לה גם סיפור..


מתכון לעוגת שקדים קלה ונפלאה לפסח

את העוגה הנפלאה הזאת מצאנו אצל קלודיה רודן, מחברת ספרי בישול וחוקרת אוכל נודעת. היא מספרת שאכלה את העוגה הזאת בספרד והסיפור מאחוריה מרתק במיוחד:

"אכלתי עוגות שקדים במחוזות אחרים של ספרד, אבל העוגה הנהדרת הזו מיוחדת במינה. צליינים ותיירים המבקרים בקתדרלת סנטיאגו דה קומפוסטלה בגליסיה רואים את העוגה בחלונות הראווה של כל קונדיטוריה ומסעדה. בדרך כלל מתווים על פני העוגה את סימן הצלב של מסדר סנטיאגו.

כשציינתי באוזני אדם הקשור למשרד התרבות הגליסיאני שייתכן שזו היתה במקור עוגת פסח של הקהילה היהודית, נגררתי מיד לאולפן טלוויזיה כדי להשמיע את הטענה קבל עם ועדה. המארחים המקומיים סברו שמדובר בהשערה הגיונית.." [רונית ורד, "הארץ"]

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים
לתבנית מתפרקת בקוטר 26 ס"מ

לעוגה
 6 ביצים XL   (או 7 ביצים L)
 ¼1 כוסות (250 גרם) סוכר
 ¾1 כוסות (225 גרם) שקדים מולבנים טבעיים
 גרידה מתפוז אחד
 גרידה מלימון אחד
 1 כף ליקר שקדים אמרטו
 ½ כפית תמצית שקדים (לא חובה)

לאפייה
 10 גרם חמאה או תרסיס שמן לשימון התבנית
 1 כף קמח או קמח מצות דק בפסח

לציפוי גנאש שוקולד מריר (אופציונאלי)
 135 מ"ל (½ כוס+כף) שמנת מתוקה 32% / 38%
 100 גרם שוקולד מריר

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

עוגת שקדים לפסח

⇓ הסבר קצר
1.    מחממים תנור אפייה ל-  180° [צלזיוס].

2.    שקדים: מרסקים היטב כ- 2 דקות במעבד מזון, עם 2 כפות מתוך הסוכר.

3.    מפרידים ביצים (חשוב להקפיד במיוחד).

4.    מקציפים את החלבונים עם כרבע מכמות הסוכר כ- 5 דקות, לקצף יציב ונוקשה. מעבירים לקערה אחרת, אין צורך לשטוף את קערת המיקסר.

5.    בינתיים מגרדים תפוז אחד ולימון אחד עם זסטר – גרידה די גסה.

6.    מקציפים את החלמונים עם יתרת הסוכר כ- 3-4 דקות (באותה קערה שהקצפנו את החלבונים) עד לקצף בהיר ותפוח.

7.    מוסיפים שקדים, גרידת תפוז ולימון, ליקר ותמצית, ומקציפים כמה שניות.

8.    מכינים תבנית: משמנים ומקמחים ביסודיות (בפסח אפשר עם קמח מצה דק).

9.    מאחדים את התערובות: מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והשקדים בארבעה חלקים: בכל פעם מוסיפים רבע מכמות הקצף ומקפלים, עד לאיחוד מלא. התערובת סמיכה ונדרשים די הרבה קיפולים.

10.  אפייה: יוצקים לתבנית. מיישרים ע"י דפיקת התבנית על השיש, מכניסים לאמצע התנור, מורידים ל- 170°, ואופים 40-45 דקות.
בודקים אחרי 40 דקות: קיסם כמעט יבש, עוגה קפיצית למגע. מוציאים מיד ומקררים לפחות שעה. מחלצים מהתבנית רק לאחר שהעוגה התקררה לגמרי.

ציפוי בגנאש שוקולד

• שוברים את השוקולד לקוביות.
• בסיר קטן מחממים את השמנת עד שנוצרות בועיות קטנטנות. מכבים את האש.
• מוסיפים את קוביות השוקולד ומערבבים עד לקבלת קרם סמיך ואחיד.
הסבר מפורט –  איך מכינים גנאש שוקולד
מצפים לאחר שהעוגה התקררה וחולצה מהתבנית. העוגה מעולה גם ללא הציפוי!

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    תנור
מחממים תנור אפייה ל- 180° [צלזיוס].

2.    שקדים
מרסקים שקדים מולבנים במעבד מזון עם 2 כפות מתוך הסוכר, עד שמתקבלת תערובת פירורית עדינה. לוקח כ- 1-2 דקות. אם נדבק לדפנות – עוצרים, מורידים מהדפנות וממשיכים בטחינה.

3.    ביצים
מפרידים ביצים (מקפידים במיוחד: כדי להקציף את החלבונים טוב יש להשגיח שלא תחדור אף טיפת חלמון – או מים – לקערת החלבונים).

4.    מקציפים חלבונים
מקציפים את החלבונים עם כרבע מכמות הסוכר כ- 5 דקות, עד שמקבלים קצף יציב ונוקשה. מעבירים לקערה אחרת. אין צורך לשטוף את קערת המיקסר.

5.    גרידת הדרים
בינתיים מגרדים תפוז אחד ולימון אחד עם זסטר – גרידה די גסה. מקפידים לא לגרד את החלק הלבן (והמר) אלא את הקליפה הצבעונית בלבד.

6.    מקציפים חלמונים
מקציפים את החלמונים עם יתרת הסוכר כ- 3-4 דקות (באותה קערה שהקצפנו את החלבונים) עד לקצף בהיר ותפוח.

7. מוסיפים את יתר המרכיבים
מוסיפים את השקדים, גרידת התפוז והלימון, הליקר והתמצית, ומקציפים כמה שניות נוספות, עד שהמסה אחידה.
(אפשר להוסיף רק את השקדים, והליקר ולהקציף, ואז להוציא את הקערה, להוסיף את הגרידה, ולערבב אותה פנימה ביד, מאחר ולגרידה יש נטייה להיתקע במקצף).

8.    תבנית אפייה
בינתיים מכינים את תבנית האפייה: משמנים ומקמחים ממש ביסודיות – בפסח אפשר לקמח עם קמח מצה דק. חשוב להקפיד, אחרת העוגה נדבקת.

9.    איחוד התערובות
מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והשקדים בארבעה חלקים: בכל פעם מוסיפים רבע מכמות הקצף ומקפלים, עד לאיחוד מלא.
התערובת סמיכה ולכן נדרשים די הרבה קיפולים: לאחר הוספת הרבע הראשון, מקפלים חזק יותר, על מנת שהתערובות יתאחדו. ככל שמתקדמים בשלבים מקפלים יותר בעדינות על מנת לשמור אל הקצף.

10.  אפייה
יוצקים לתבנית. מיישרים ע"י דפיקת התבנית על השיש, מכניסים לאמצע התנור, מורידים ל- 170°, ואופים 40-45 דקות.
בודקים אחרי 40 דקות: קיסם כמעט יבש, עוגה קפיצית למגע. לא לאפות יותר מדי!

מוציאים מיד מהתנור, ומקררים לפחות שעה. מחלצים מהתבנית רק לאחר שהעוגה התקררה לגמרי: מפרידים בעדינות בדפנות, פותחים את הטבעת ומשחררים את העוגה.

ציפוי בגנאש שוקולד מריר (לא חייבים – העוגה מצויינת גם ללא הציפוי)

מצפים רק לאחר שהעוגה התקררה לגמרי וחולצה מהתבנית. הכנת הציפוי:
•    שוברים את השוקולד לקוביות.
•    בסיר קטן מחממים את השמנת עד שנוצרות בועיות קטנטנות. מכבים את האש.
•    מוסיפים את קוביות השוקולד ומערבבים עד לקבלת קרם סמיך ואחיד.
הסבר מפורט –  איך מכינים גנאש שוקולד

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» תבנית מתפרקת 26 ס"מ (או 24 ס"מ לעוגה קטנה יותר וגבוהה יותר)
» מיקסר
» מעבד מזון
» זסטר או מגרדת עדינה אחרת
» לציפוי: סיר קטן להכנת גנאש שוקולד

הערות
הקצפת חלבונים

מאחר וזו עוגה ללא קמח, הקצפת הביצים חשובה במיוחד! כדי להצליח בהקצפה:
• כדאי להוציא את הביצים מהמקרר מראש (כרבע שעה)
• לשים לב שלא יכנס חלמון לקערת החלבונים וכן שקערת ההקצפה והמיקצף יהיו יבשים לחלוטין
ראו כאן – איך מקציפים נכון חלבונים

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 25 דקות
• זמן אפייה: 40 דקות
• אפשר לצפות בגנאש שוקולד מריר. זמן הכנה: 10 דקות
• נשמר היטב 4-5 ימים, במקרר או בקופסא אטומה
• תבנית מתפרקת 26 ס"מ או 24 ס"מ

עוגת שקדים לפסח עוגת שקדים לפסח מצופה בשוקולד

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: