פורסם ב אוכל שילדים אוהבים, בשר, מתכונים לשבת, פסח, ראש השנה

קלופס מדהים בתנור בניחוח איטלקי

קלופס עם טוויסט – כיכר מבשר טחון מתובל בעגבניות מיובשות בשמן זית מתבשלת לאיטה עטופה בירקות צבעוניים, ותפו"א.. והכל בתנור! ארוחה שלמה בתבנית אחת (והילדים משתגעים על זה)


מתכון לקלופס בתנור (מיטלוף) בניחוח איטלקי

הכי חשוב – להתאים את גודל התבנית לכמויות הבשר, הירקות והנוזלים:
• הירקות צריכים למלא את התבנית בצפיפות, משני צידי הבשר, לפחות עד גובה הבשר.
• הנוזלים, לאחר שהנחנו את הירקות, צריכים לכסות עד שני-שליש מגובה הבשר.
• אם מוסיפים תפוחי אדמה – מניחים אותם מעל לירקות, כך שיהיו גבוהים מהבשר.

במהלך הצליה בתנור הירקות מפרישים נוזלים ומתכווצים. אם התבנית גדולה הוסיפו ירקות ונוזלים עד שתגיעו לכיסוי נכון של הבשר. הכמויות במתכון לתבנית גבוהה בינונית.

אפשר להוסיף ביצים קשות (ראו בהערות).

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים
לתבנית בינונית בגודל 24 על 35 ס"מ בגובה 6 ס"מ
(תבנית עם מכסה או תבנית + נייר אלומיניום)

הבשר
 600 גרם הודו אדום טרי טחון
 500 גרם צלעות בקר טרי טחון

הירקות והתוספות לתוך בשר
 4 כפות שמן זית (¼ כוס) לטיגון הירקות
 2 בצלים יבשים
 2 כרישות
 ¾ ראש שום
 כ- ½ חבילה פטרוזיליה (¾ כוס פטרוזיליה קצוצה)
 כ- ½ חבילה שמיר (¾ כוס שמיר קצוץ)
 5 פרוסות חלה
 2 ביצים
 ¼2 כפיות מלח בישול גרוס
 ¼1 כפיות פלפל שחור טרי גרוס
 צנצנת עגבניות מיובשות בשמן זית ועשבי תיבול (270 גרם, כוס וחצי עגבניות ונוזלים)

הירקות לתבנית
 2 בצלים יבשים (רצוי אדום)
 4 גזרים (500 גרם)
 2 זוקיני ירוק (או 1 קישוא עגול)
 3 עגבניות (400 גרם)
 2-3 תפוחי אדמה לבנים (600 גרם) – רק אם רוצים
 ⅓ כוס שמן זית  (½ כוס שמן זית אם מוסיפים תפו"א)
 1 כוס יין קונדיטון או יין קידוש או פורט
 ½ כפית מלח בישול גרוס (כפית אם מוסיפים תפו"א)
 ¼ כפית פלפל שחור טרי גרוס

• בפסח: אפשר להחליף חלה בקמח מצות - כף עד כף וחצי במקום כל פרוסה.
 • תוספת אפשרית: 5 ביצים קשות.

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

קלופס

⇓ הסבר קצר
1.    קוצצים בצל וכרישה ממש קטן וכותשים שום.

2.    מחממים מחבת, מוסיפים שמן זית, ומטגנים את הבצל על אש חזקה כ- 2 דקות. מנמיכים אש ומוסיפים כרישה לעוד 2 דקות. מוסיפים שום לדקה. מכבים אש.

3.    חותכים חלה – מסירים את הקרום וחותכים את הפרוסות לקוביות קטנות. טורפים ביצים עם מלח ופלפל. מוסיפים את החלה לביצים, מערבבים ושומרים בצד.

4.    מוציאים את העגבניות המיובשות מהשמן וקוצצים דק – שומרים בצד שליש מהכמות לשלב מאוחר יותר. קוצצים דק פטרוזיליה ושמיר. מוסיפים הכל לקערת הביצים, ביחד עם 4-5 כפות מהשמן של העגבניות, ומערבבים.

5.    מניחים בקערה גדולה את שני סוגי הבשר ומערבבים מעט. מוסיפים את תערובת הביצים ומאחדים במהירות. מוסיפים את הבצל המטוגן (שהתקרר) ומאחדים במהירות. אם יש זמן, כדאי להשהות את התערובת חצי שעה עד שעה (במקרר).

6.    מחממים תנור אפייה ל- 170° [צלזיוס] במצב "טורבו".

7.    ירקות לתבנית: מקלפים וחותכים גדול גזר, תפוחי אדמה, זוקיני, בצל ועגבניות.

8.    מעבירים את תערובת הבשר לתבנית. יוצרים כיכר ארוכה, מקצה לקצה, בגובה התבנית וברוחב 10 ס"מ. מהדקים ומחליקים מכל הכיוונים. מפזרים את הירקות בצפיפות משני צידי הכיכר, מוזגים עליהם יין ומפזרים מעט מהמלח. עורמים את תפוחי האדמה על הירקות, ומפזרים שמן זית, מלח ופלפל. מכסים הכל עם נייר אלומיניום ומהדקים.

9.    מכניסים לתנור: מורידים ל – 160°, מכניסים לאמצע התנור, וצולים שעה.
מעלים ל – 210°, ומשאירים חצי שעה נוספת.
מוציאים מהתנור, מורידים את האלומיניום, ומורחים על הבשר את העגבניות המיובשות הקצוצות ששמרנו בצד.
מחזירים לאמצע התנור במצב רגיל (לא טורבו + 210°) ל- 15 דקות.
מוציאים מהתנור, מכסים בנייר האלומיניום, ומשאירים להתקרר לאט במשך כשעה.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    קוצצים בצל, כרישה, ושום – הירקות שיוכנסו לבשר
בצל: קוצצים הכי קטן שאפשר (ריבועים בגודל חצי ס"מ. כדאי להיעזר בקוצץ ירקות).
כרישה: פורסים את החלק הלבן והירוק בהיר לאורך, וקוצצים דק.
שום: לקלף שיניים ולכתוש קטן (בכותש שום) או לקצוץ דק.

2.    מטגנים בצל, כרישה, ושום
מחממים מחבת במשך כחצי דקה, מוסיפים 4 כפות שמן זית, ומחכים חצי דקה.
מוסיפים את הבצל ומטגנים על אש בינונית-חזקה במשך 2 דקות, עד שהבצל חצי-שקוף. מערבבים מידי פעם עם כף עץ.
מנמיכים את האש, מוסיפים את הכרישה ומטגנים במשך 2 דקות נוספות, עד שהבצל והכרישה מתרככים אבל לא מזהיבים!. מערבבים מידי פעם.
מוסיפים את השום, ומטגנים במשך דקה נוספת תוך כדי עירבוב.
מכבים את האש ומשאירים את הירקות להתקרר במחבת (יש לצנן לגמרי).

3.    מערבבים חלה וביצים
חותכים חלה – מסירים את הקרום וחותכים את הפרוסות לקוביות קטנות.
בקערה בינונית טורפים ביצים עם מלח ופלפל. מוסיפים את החלה לביצים, ומערבבים.

4.    קוצצים עגבניות, שמיר ופטרוזיליה
מוציאים את העגבניות המיובשות מהשמן – לא זורקים אותו! – מניחים על קרש חיתוך וקוצצים דק – שומרים בצד שליש מהכמות לשלב מאוחר יותר.
את שאר העגבניות מוסיפים לקערת הביצים, ביחד עם 4-5 כפות מהשמן של העגבניות.
קוצצים דק פטרוזיליה ושמיר ומוסיפים לקערה – מערבבים הכל ביחד.

5.    מחברים את התוספות לבשר
מניחים בקערה גדולה את שני סוגי הבשר. מערבבים מעט עם מזלג גדול או בידיים.
מוסיפים את תערובת הביצים והירק ומאחדים היטב אך זמן קצר ככל האפשר.
מוסיפים את הבצל המטוגן (שהתקרר לגמרי בינתיים) ומאחדים במהירות.
אם יש זמן כדאי לתת לתערובת לעמוד – חצי שעה עד שעה  (בקיץ במקרר).

6.    תנור
מחממים תנור אפייה ל- 170° [צלזיוס] במצב "טורבו".

מצב טורבו – המאוורר פועל, ומפזר את החום בכל התנור (חשוב)

7.    חותכים ירקות לתבנית
גזר: מקלפים וחותכים למקטעים (באורך 5 ס"מ).
תפוחי אדמה: מקלפים וחותכים לקוביות גדולות (4 על 4 ס"מ).
זוקיני: משפשפים מתחת למים (אין צורך לקלף) וחותכים לפרוסות עבות (2-3 ס"מ).
בצל: מקלפים וחותכים לשמיניות.
עגבניות: חותכים לקוביות גדולות (3 על 3 ס"מ).

8.    הכנת התבנית
• מעבירים את תערובת הבשר כולה (בערימה גדולה) לתבנית.
• בעזרת הידיים יוצרים כיכר ארוכה, מקצה לקצה, בערך בגובה 7-8 ס"מ וברוחב 10 ס"מ. מהדקים היטב מכל הצדדים ומלמעלה כמו שמהדקים קציצה רגילה.
• מפזרים את הירקות משני צידי הכיכר ושופכים עליהם את היין – חצי מהיין בכל צד.
• אם מוסיפים תפוחי אדמה: עורמים את תפוחי האדמה על הירקות משני צידי הכיכר ושופכים עליהם את השמן – חצי מהשמן בכל צד.
• מפזרים מלח ופלפל על תפוחי האדמה או הירקות.
• מכסים את התבנית עם נייר אלומיניום, מהדקים היטב מכל הצדדים.

חשוב!

הירקות צריכים למלא את התבנית משני צידי הבשר בצפיפות עד לגובה הבשר או אף מעט יותר. הנוזלים, לאחר שהנחנו את הירקות, צריכים לכסות עד שני-שליש מגובה הבשר. אם מוסיפים תפוחי אדמה – מניחים אותם מעל לירקות, כך שיהיו גבוהים מהבשר.

9.    מכניסים לתנור
מורידים טמפרטורה ל – 160°, מכניסים לאמצע התנור, וצולים שעה.
מעלים ל – 210°, ומשאירים חצי שעה נוספת.
מוציאים מהתנור (סוגרים מיד את הדלת) ומורידים את נייר האלומיניום (לא זורקים).
מורחים על הבשר את העגבניות המיובשות הקצוצות ששמרנו בצד.
מעבירים תנור למצב רגיל (לא טורבו), משאירים טמפרטורה ב- 210°, ומחזירים לתנור ל- 15 דקות אחרונות.

מוציאים מהתנור, מכסים בנייר האלומיניום (שאפינו בו), ומשאירים על השיש להתקרר באיטיות ולספוג טעמים במשך כשעה.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» תבנית גדולה ועמוקה, ברוחב 25 ס"מ, באורך 35 ס"מ ובגובה 6-7 ס"מ, שיכולה להכיל את הבשר והירקות
אפשרויות נוספות (פירוט כמויות לכל גודל תבנית בסוף המתכון)
• תבנית פיירקס אליפטית גדולה באורך 39 ס"מ – ואז יש להפחית מעט מכמות הירקות והנוזלים.
• תבנית ענקית, ברוחב 29 ס"מ, באורך 40 ס"מ ובגובה 7 ס"מ – ואז יש להגדיל את כמות הירקות והנוזלים.
» מחבת גדולה לטיגון הבצל
» קרש חיתוך גדול
» סכין גדולה וטובה
» כותש שום (לא הכרחי)
» נייר אלומיניום לכיסוי התבנית (או תבנית עם מכסה – עדיף!)

הערות
התבנית

•    התבנית צריכה להיות גדולה אך לא גדולה מדי. הקלופס צריך להיכנס לתבנית מקצה לקצה באורך, וברוחב צריכים להישאר כ- 7-10 ס"מ מכל צד. הירקות ותפוחי האדמה צריכים למלא את כל החלל משני הצדדים כך שהבשר יתבשל רובו בתוך נוזלים (יין, שמן זית, והנוזלים מהירקות). אם התבנית גדולה מדי והנוזלים אינם מספיקים לכיסוי הבשר, יש להוסיף ירקות, תפוחי אדמה, יין אדום מתוק ושמן זית.

הכמויות במתכון מתאימות לתבנית ברוחב 24 ס"מ ובאורך 35 ס"מ.

אפשרויות נוספות:

•   אפשר להשתמש בתבנית פיירקס אליפטית גדולה באורך 39 ס"מ
ואז יש להפחית מעט מכמות הירקות והנוזלים:
ירקות:  2 בצלים, 3 גזרים, 1 זוקיני, 2 עגבניות, ללא תפוחי אדמה
נוזלים:  ¼ כוס שמן זית, ¾ כוס יין אדום לקידוש או יין פורט

•   אפשר להשתמש בתבנית ענקית, ברוחב 29 ס"מ, באורך 40 ס"מ ובגובה 7 ס"מ,
ואז יש להגדיל את כמות הירקות והנוזלים (כדאי אם רוצים להוסיף הרבה תפוחי אדמה):
ירקות:  3 בצלים, 6 גזרים, 3 זוקיני, 5 עגבניות, 4-5 תפוחי אדמה
נוזלים:  ⅔ כוס שמן זית, ½1 כוס יין אדום לקידוש או יין פורט

בפסח

אפשר להחליף את החלה בקמח מצות – בערך כף עד כף וחצי במקום כל פרוסה.

ביצים קשות

אפשר להוסיף 5 ביצים קשות בשלב יצירת הכיכר: מבשלים, מקלפים, ומסדרים אותן בשורה על מחצית מתערובת הבשר (משאירים מעט רווח ביניהן) ומכסים אותן בשאר התערובת. מהדקים ומחליקים את הכיכר (שלב 8 בהסבר).

טיפ

אם יש זמן השאירו את תערובת הבשר והירקות לעמוד חצי שעה לחיזוק טעמים.

תפוחי אדמה

•    אם רוצים בשר ותפוחי אדמה שדומים בטעמם לצ'ונט, אפשר להחזיר לתנור לשעה נוספת, ב- °170, מכוסה לגמרי בנייר אלומיניום.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 45 דקות + 5 דקות (באמצע האפיה)
• זמן בתנור: שעה ושלושת רבעי
• הכמות במתכון: כ- 10 מנות
• אחרי התנור: מומלץ לתת לתבשיל לעמוד כשעה
• נשמר היטב יומיים-שלושה בקופסא אטומה במקרר. נשמר מצויין במקפיא (כדאי להפשיר במקרר)

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: