פורסם ב פסח, קינוחים ללא אפייה, קינוחים קלים, ראש השנה

קומפוט (ליפתן פירות)

קומפוט מושלם, מתאים לאחר ארוחה גדולה, מזכיר טעמי ילדות רחוקים, ובתוספת קצת אלכוהול מוסיף גם שמחה. וכל זה דורש ממש מעט עבודה: 10 דקות וקירור ארוך.. הקינוח הכי מתאים לארוחות חג גדולות


מתכון לקומפוט: חבושים, תפוחים, אגסים, פירות יבשים ויין אדום – ממש ליפתן פירות אלכוהולי..

קומפוט כמו פעם – ליפתן פירות מסוגים שונים (לפי העונה) בתוספת פירות יבשים ומעט יין אדום הוא הקינוח הכי קל, מהיר, פשוט, ואפילו בריא וגם פרווה. אפשר להכין מראש, מעולה לארוחת החג.

זה לא באמת אלכוהולי, זה רק טיפונת..  🙂

חובה להכין יום קודם ולקרר בסבלנות במקרר, לא חובה להוסיף אלכוהול, נהדר גם בלי.

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים
לסיר בינוני, כ- 12 מנות

פירות
 2 חבושים בשלים
 2 אגסים (רצוי לא רכים מדי)
 3 שזיפים סנטה רוזה
 15 שזיפים יבשים ללא חרצנים
 15 משמשים יבשים (כדאי אורגניים)
 לימון גדול עם קליפה יפה

נוזלים
 3 כוסות מים
 ½ כוס יין אדום יבש
 ½ כוס יין אדום מתוק (יין לקידוש)
 2-3 כפות ברנדי

תבלינים
 4 כפות סוכר דמררה
 ¼ מקל קינמון
 4 נעצים ציפורן
 4 כדורי פלפל אנגלי
 קמצוץ מלח בישול

אחרי יום במקרר - אפשר להוסיף:
 2-4 כפות ברנדי
 2 כפות סוכר (אחרי שטועמים)

להגשה (אופציונאלי)
 קצפת (1 חבילה שמנת מתוקה להקצפה + ⅓3 כפות אבקת סוכר)
 ראו איך מכינים קצפת נהדרת

• בחורף, כשאין שזיפים, אני מחליפה אותם בתפוח עץ (גרנד סמיט או גלה)

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

קומפוט

⇓ הסבר קצר
1.    חבושים: שוטפים היטב את החבושים (משפשפים אם יש פלומה), מקלפים, מוציאים את הליבה (עם הגרעינים) וחותכים לחתיכות גדולות.

2.    לימון: שוטפים היטב ומגרדים את קליפת הלימון (החלק הצהוב בלבד) בזסטר או מגרדה עדינה. חוצים את הלימון: חצי לימון סוחטים על החבושים וחצי פורסים דק.

3.    בסיר בינוני מבשלים את החבושים עם מיץ הלימון, פרוסות הלימון והגרד. מוסיפים יין (שלושת הסוגים), סוכר, ותבלינים – קינמון, פלפל, ציפורן ומלח, ו- 3 כוסות מים. בוחשים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 45 דקות.

4.    בינתיים חותכים את האגסים והשזיפים הטריים לשמיניות ושוטפים פירות יבשים.

5.    אחרי 45 דקות מוספים לסיר את הפירות הטריים והיבשים. מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 20 דקות. מכבים את האש ומניחים להתקרר כשעה.

6.    מעבירים לכלי סגור ומכניסים למקרר ל- 8 שעות, רצוי ל- 24 שעות.
בודקים מתיקות רק אחרי יום במקרר, שכן הרוטב מסמיך, הטעם מתחזק והמתיקות מתגברת. אם נחוץ מוסיפים מעט סוכר.
אחרי הקירור, אפשר להוסיף 2-4 כפות ברנדי לחיזוק הטעם האלכוהולי.

הגשה

מגישים קר, ישר מהמקרר.
אפשר להוסיף כפית ברנדי, וכף או שתיים קצפת מתוקה לכל מנה בזמן ההגשה.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    מטפלים בחבושים
שוטפים היטב את החבושים, משפשפים עם כרית יפנית אם יש עליהם פלומה, מקלפים וחותכים לחתיכות בגודל 3-4 ס"מ. את הליבה (הגרעינים והחלק הקשה שסביבם) זורקים.

2.    לימונים
מגרדים את קליפת הלימון (החלק הצהוב בלבד!) במגרדה עדינה, וחוצים את הלימון לשניים: חצי אחד סוחטים היטב ושופכים את המיץ על החבושים.
את החצי השני פורסים לפרוסות דקות.

3.    מבשלים את החבושים
בסיר בינוני שמים את החבושים עם מיץ הלימון שעליהם, ואת פרוסות הלימון והגרד.
מוסיפים את שלושת סוגי היין, הסוכר, והתבלינים – קינמון, פלפל, ציפורן ומלח.
מוסיפים 3 כוסות מים (כדאי מים מסוננים) – הנוזלים צריכים לכסות את החבושים.
בוחשים, מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, ומבשלים 45 דקות.

4.    בינתיים מטפלים בפירות הנוספים
כמה דקות לפני תום זמן בישול החבושים חותכים את האגסים והשזיפים הטריים לשמיניות. את האגסים אין צורך לקלף (אפשר אם רוצים) אך יש להוציא ולזרוק את הליבה עם הגרעינים. את השזיפים מגלענים בלי לפרק את השזיף (ראו איך מגלענים בקלות שזיפים) וחותכים.
שוטפים במים קרים את הפירות היבשים (השזיפים והמשמשים).

5.    מוסיפים לסיר את שאר הפירות
אחרי 45 דקות מוספים לסיר את הפירות הטריים והיבשים שהכנו.
מגבירים את האש, בוחשים טיפונת, מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, ומבשלים 20 דקות.
מכבים את האש ומניחים להתקרר כשעה.

6.    מקררים לפחות 8 שעות
מעבירים לכלי סגור ומכניסים למקרר ל- 8 שעות (רצוי ל- 24 שעות).
בודקים מתיקות רק אחרי יום במקרר, שכן הרוטב מסמיך, הטעם מתחזק והמתיקות מתגברת. אם נחוץ מוסיפים מעט סוכר. אל תוסיפו סוכר מיד בתום הבישול!
אפשר להוסיף עוד 2-4 כפות ברנדי לחיזוק הטעם האלכוהולי.

הגשה

מגישים קר, ישר מהמקרר, בקעריות שקופות (רצוי גביע עם "רגל").
אפשר להוסיף כפית ברנדי, וכף או שתיים קצפת מתוקה לכל מנה בזמן ההגשה.
ראו איך מכינים קצפת נהדרת

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» סיר בינוני (בגודל 3-5 ליטר)
» זסטר – מגרדת לימון עדינה (רצוי)
» סכין טובה

הערות
• חשוב לקרר ולהמתין בסבלנות: הכי טעים אחרי יום שלם במקרר (24 שעות).
• אפשר להוסיף 2 קוביות ג'ינג'ר מסוכר, חתוכות ממש קטן, בשלב התבלינים.
• אפשר להוסיף כפית ברנדי לכל מנה בזמן ההגשה, או 2-4 כפות לאחר קירור, לחיזוק הטעם האלכוהולי.

מתיקות:

אחרי יום במקרר הרוטב מסמיך (כתוצאה מהפקטין שבחבושים ובשזיפים בעיקר), הטעם מתחזק וגם המתיקות מתגברת. לכן כדאי לבדוק את רמת המתיקות רק אחרי יום ולא מיד עם סיום הבישול. אם לא מספיק מתוק מוסיפים מעט סוכר: ממיסים כף-שתיים סוכר במעט מים (בכלי נפרד), מוסיפים לליפתן ובוחשים בעדינות.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 15 דקות
• זמן בישול: שעה ורבע
• זמן קירור: לפחות 8 שעות, רצוי 24 שעות
• הכמות במתכון: כ- 12 מנות
• נשמר 4 ימים במקרר. אפשר להקפיא

טיפים

♦ ועוד הצעת הגשה מדליקה: אפשר להניח כף קומפוט מעל יוגורט פשוט. טעים !

קומפוט

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: