פורסם ב פסח, קינוחים מיוחדים, קינוחים קלים, ראש השנה

פלאן תפוזים עם קרמל או דבש

פלאן תפוזים חמצמץ, ללא תוספת שמנת או חלב (פרווה), מוצף ברוטב קרמל מתוק-מריר או דבש למתיקות עמוקה. קינוח מיוחד ומרשים אבל קל להכנה, מעולה לסיום ארוחה גדולה ורבת מנות..


מתכון לפלאן תפוזים עם קרמל או דבש

פלאן תפוזים זה מהקינוחים המיוחדים האלה, המפתיעים – פשוטים אבל מרשימים. אני אוהבת את הכיוון החמצמץ הזה (זהו מתכון עתיק שמקורו בספרד) ולא את הגירסה המאד מתוקה שאוכלים בדרום אמריקה.

הקרמל מתוק-מריר משדרג מאד את הפלאן – ראו איך מכינים קרמל בקלות

בראש השנה או סתם כי מתחשק – צפו בדבש במקום בקרמל למתיקות עמוקה. רעיון מעולה לארוחת החג של ראש השנה.

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים
כ- 10 מנות אישיות

לפלאן
 ¼2 כוסות (560 מ"ל) מיץ תפוזים טרי
 ¼1 כוסות סוכר דמררה (למתיקות חזקה: ½1 כוסות)
 גרד עדין מתפוז אחד
 6 כפות (כ- ⅓ כוס) ליקר לימונים (לימונצ'ה) או תפוזים
 10 חלמונים L
 2 ביצים L

לקרמל
 ½ כוס סוכר לבן
 2 כפות מים
 1 כפית מיץ לימון

או דבש במקום הקרמל
 ⅔ כוס דבש (פחות מחצי צנצנת קטנה)

לאפייה
 10 גרם חמאה או תרסיס שמן לשימון התבניות
 כ- ½2 ליטר מים רותחים

• אפשר להחליף קרמל בדבש:
 הדבש מתוק יותר והקרמל מעט מריר. וכן השימוש בדבש מקצר את תהליך ההכנה.

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

פלאן תפוזים

⇓ הסבר קצר
1.    בסיר קטן מחממים מיץ תפוזים, סוכר וגרד תפוז. בוחשים וממיסים את הסוכר (אין צורך להרתיח). מכבים את האש, מוסיפים ליקר למיץ, ומניחים להתקרר.

2.    מחממים תנור אפייה ל-  160° [צלזיוס].

3.   תבניות: מרססים בשמן או מברישים בחמאה מומסת.

4.    קרמל: מכינים קרמל מסוכר, מים ולימון. מוזגים מיד לתבניות האישיות – כחצי ס"מ גובה. ראו מתכון מלא כולל תמונות איך מכינים קרמל
במקום קרמל אפשר להשתמש בדבש: מוזגים כף (כף וחצי) דבש לכל תבנית אישית.

5.   הכנת הפלאן: טורפים את החלמונים, מעבירים דרך מסננת (לא חובה), ומוסיפים בהדרגה את המיץ, תוך כדי טריפה עד לאיחוד מלא (כחצי דקה, לא יותר). יוצקים לתבניות אישיות.

6.   אמבט מים (בן מארי): מניחים את התבניות המלאות בתוך אמבט מים רותחים (גובה המים עד מחצית גובה התבניות האישיות).

7.    אפייה: מכניסים לאמצע התנור ל- 35 דקות.
בסיומן בודקים: פני הפלאן צריכים להיראות יציבים וחלקים, ללא בועות. אם הפלאן עדיין נוזלי משאירים ל- 5 דקות נוספות (לא להשאיר יותר מ- 40 דקות).
מכבים, פותחים את הדלת וממתינים 5 דקות.
מוציאים מהאמבט (לא לנענע) ומצננים. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכמה שעות.

הגשה

מעמידים את התבניות בתוך מים רותחים בגובה 2 ס"מ ל- 3 דקות. הופכים על צלחת הגשה, ונותנים לרוטב לנזול מסביב.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    הכנת המיץ
• בסיר קטן מחממים מיץ תפוזים, סוכר וגרד תפוז. בוחשים וממיסים את הסוכר כ- 2-3 דקות (אין צורך להביא לרתיחה). כשהסוכר נמס לגמרי מכבים את האש.
• מוסיפים את הליקר למיץ, בוחשים, ומניחים להתקרר.
אם ממהרים, אפשר להעביר לקערה ולהניח אותה בתוך מי קרח, לצינון מהיר. אחרת, ממתינים כ- 10 דקות (בינתיים אפשר להכין את הקרמל).

2.    תנור
מחממים תנור אפייה ל- 160° [צלזיוס].

3.    הכנת תבניות האפייה
מרססים בתרסיס שמן כל תבנית אישית (או תבנית הגדולה) או משתמשים בחמאה:
ממיסים חמאה במיקרוגל (20-30 שניות חימום). מורחים כל תבנית בחמאה מומסת בעזרת מברשת או ניייר סופג.

4.    הכנת הקרמל
(במקום קרמל אפשר להשתמש בדבש – עיברו הלאה)
• בסיר קטן (עם ציפוי לא דביק) שמים את חומרי הקרמל: סוכר, מים ולימון. מניחים על להבה בינונית, אש חזקה, ובוחשים כל העת עם כף עץ, עד שהסוכר נמס כולו.
• מנמיכים את האש, ומפסיקים לבחוש! מרגע זה מתבוננים בלבד..
• התערובת מבעבעת, נוצרות בועות גדולות על פני השטח, והצבע הופך מלבן לשקוף, ואז לזהוב ולבסוף – לחום בהיר. ברגע זה מכבים את האש ובוחשים בעדינות את הקרמל.

ראו כאן הסבר מלא עם תמונות איך מכינים קרמל

הערה: אם הלהבה קטנה מדי ביחס לגודל הסיר או אם רואים שהשינוי בצבע לא מפוזר באופן אחיד בכל הסיר, מנענעים מעט את הסיר בלי להרים אותו מהאש (ובלי לבחוש). התהליך כולו לוקח כ- 6-10 דקות, תלוי בסיר ובלהבה.

• מוזגים מיד לתבניות: שופכים ישירות לתבנית, עד גובה חצי ס"מ.

או דבש במקום קרמל:

מוזגים ½1 – 1 כפות דבש לכל תבנית אישית, לפי גודל התבנית (או את כל הכמות לתבנית הגדולה).

5.    הכנת הפלאן
• בקערה קטנה, טורפים היטב את החלמונים – רצוי בעזרת מטרפה ידנית.
• מסננים את החלמונים לתוך קערה גדולה יותר, בעזרת מסננת רשת רגילה. לוחצים את החלמונים על פני המסננת, בעזרת המטריפה או בעזרת כף (אפשר לוותר על הסינון).
• מוסיפים בהדרגה את המיץ לחלמונים, תוך כדי טריפה, ומאחדים היטב את שתי התערובות (טורפים כחצי דקה, לא יותר).

6.   יוצקים את התערובת לתבניות
ממלאים כל כלי הגשה עד גובה 1-2 ס"מ מתחת לסופו – הפלאן לא גדל בזמן האפייה.
יוצקים לתוך התבניות – על גבי הקרמל או הדבש: ½ כוס לכל תבנית אישית (⅔ כוס לתבנית אישית גדולה יותר או את הכל לתבנית אחת גדולה).

7.    הכנת אמבט מים (בן מארי)
מניחים את התבניות בתוך תבנית גדולה ועמוקה. ממלאים במים רותחים עד מחצית גובהן של התבניות (כ- ½2 ליטר מים).

8.    אפייה
• מכניסים לתנור, שלב 3 (אמצע), למשך 35 דקות. בסיומן, בודקים:
פני הפלאן צריכים להיראות יציבים וחלקים, ללא בועות. אם הפלאן נראה עדיין ממש נוזלי – משאירים ל- 5 דקות נוספות.
הערה: אם אופים יותר מדי זמן מופיעים כתמים על הפלאן. הפלאן גומר להתייצב מחוץ לתנור, בעת שהוא מתקרר, לכן מומלץ לא להשאיר אותו יותר מ- 40 דקות.
• מכבים את התנור, פותחים את הדלת וממתינים 5 דקות.
• מוציאים את התבניות בזהירות מהמים החמים ומניחים להתקרר על השיש. רצוי לא לנענע את התבניות.
• אחרי שהתקררו, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר. מומלץ לחכות כמה שעות.

הגשה

ממש לפני ההגשה, משחררים את הפלאן מהתבניות:
מעמידים את התבניות בתוך מים רותחים בגובה 2 ס"מ למשך 3 דקות.
מניחים צלחת הגשה על כל תבנית, והופכים ביחד. הפלאן יתהפך, ומעליו ינזל הרוטב – קרמל או דבש.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» תבניות אישיות: 10 תבניות בקוטר 8.5 ס"מ וגובה 4 ס"מ (נפח של חצי כוס מידה). לחילופין, אפשר להשתמש ב- 8 תבניות בקוטר 10 ס"מ (⅔ כוס) או תבנית פיירקס בקוטר 24 ס"מ, אך אז זמן האפייה יתארך ב- 5 דקות.
» תבנית גדולה עמוקה, כגון תבנית תנור סטנדרטית אך עמוקה, שאפשר למלא מים, להניח בתוכה את התבניות האישיות ולהכניס לתנור. אם אין, אפשר להשתמש בפיירקס גדול, ולהניח אותו על רשת תנור רגילה.
» סיר קטן (בעל ציפוי לא נדבק) או שניים (אפשר להשתמש באותו סיר)
» מטריפה ידנית (לא חובה)
» מברשת (לא חובה)

הערות
• קרמל: פשוט מאד להכין קרמל – הרבה יותר מאשר נדמה כשקוראים את ההוראות. צריך בעיקר אומץ (לא לגעת) וסבלנות (לא לגעת)..
• דבש: שימוש בדבש במקום קרמל מקצר מאד את זמן ההכנה ומפשט את התהליך. התוצאה טובה מאד אך שונה (יותר מתוק, ללא מרירות מסוימת שהקרמל מוסיף).

פלאן תפוזים בציפוי דבש
מנה אישית של פלאן עם דבש

• שמנת: אפשר להחליף 1 כוס מיץ תפוזים בשמנת מתוקה לבישול 15%. במקרה שמחליפים, מוסיפים את השמנת למיץ ביחד עם הליקר (אחרי הבישול).
• חלבונים: אפשר לשמור במקרר שבוע (לפי הקורדון בלו), אפשר גם להקפיא לתקופה ארוכה יותר, ואפשר להכין מהם נשיקות מרנג פקאן עם דבש.
• איחסון: אחרי יומיים במקרר עדיין טעים. אח"כ הטעם משתנה.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 15-25 דקות
• זמן אפייה: 35 דקות
• יש לצנן במקרר כמה שעות (מספיק שעתיים)
• הכמות במתכון: 8-10 מנות (10 תבניות אישיות)
• נשמר היטב יום-יומיים ואפילו שלושה במקרר

פלאן תפוזים עם קרמל
מנה אישית של פלאן ברוטב קרמל

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: