פורסם ב עוף

חזה עוף ברוטב כרישה ויין לבן

רצועות חזה עוף רך, עסיסי ומלא טעם, בתוך רוטב לבן עדין ועשיר, על בסיס כרישה (פראסה), עם טעם של יין לבן, חמאה ושמנת מתוקה. מתכון קל, מהיר, ופשוט אך גם מיוחד ומרשים, ומאד מאד טעים!


מתכון לחזה עוף ברוטב כרישה ויין לבן

אני מאד אוהבת כרישה. היא דומה לבצל אך הרבה יותר עדינה ויש לה צבע ירוק בהיר – מאד אלגנטי.. חיפשתי דרך לחבר אותה ליין לבן ולטיפונת חריפות וכך יצא שעשיתי לא מעט נסיונות עד שהגעתי לאיזון הנכון: את הקטיפתיות נותנת החמאה, את הטעם הפירותי החמצמץ נותן היין הלבן ואת האיזון לו – נותנת השמנת המתוקה.. הרוטב יוצא עדין מאד וטעים ביותר (ומתאים מאד גם לדגים).

את החריפות תקבעו בעצמכם: עם פלפל ירוק חריף טרי.. אבל זה טעים ברמות גם ללא טיפת חריפות!

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים

לעוף
 900-1000 גרם חזה עוף טרי, נקי ופרוס (3 פרפרים)*
 ½ כוס קמח
 1 כפית מלח בישול (גרוס)
 ½ כפית פלפל שחור טרי גרוס
 4 כפות (¼ כוס) שמן זית

לרוטב
 3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
 75 גרם חמאה
 2 בצלים יבשים
 2 כרישות גדולות
 ½ ראש שום
 ¼ - ½ פלפל ירוק קטן חריף ( פלפל שלם לאוהבי חריף חזק)
 ¾ כוס יין לבן יבש (כמו שרדונה)
 ½1 כוס מרק עוף / ציר (או מים+אבקת מרק)
 ½ כוס (חצי חבילה קטנה) שמנת מתוקה לבישול
 מעט טימין טרי (קורנית) (2 גבעולים של 10 ס"מ) (לא חובה)
 ½ - 1 כפית סוכר
 ¾ - ¼1 כפית מלח בישול
 כמה גרגרי פלפל שחור גרוס גס
 ½1 כוס מים (רצוי חמים)

• כדאי לקנות חזה עוף טרי, פרוס, נקי, ומוכן לעבודה

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

חזה עוף ברוטב כרישה ויין

⇓ הסבר קצר
1.    מכינים את הירקות לרוטב: חותכים בצל וכרישה לקוביות, פורסים פלפל חריף ושום.

2.    מחממים סוטז' (סיר) על להבה גדולה, מוסיפים שמן זית, ומטגנים: בצל – דקה על אש גבוהה, מנמיכים אש ומטגנים עוד 2 דקות. מוסיפים פלפל חריף, כרישה וחמאה – מטגנים כ- 2 דקות על אש גבוהה תוך כדי ערבוב עד להמסת החמאה, מנמיכים אש ומטגנים 5-6 דקות תוך כדי ערבוב מידי פעם, עד שהכרישה הופכת רכה ודי שקופה (ועדיין בהירה). מוסיפים שום ומטגנים עוד חצי דקה.

3.    מוסיפים את היין, ומרתיחים על אש חזקה כ- 2-3 דקות, עד שהיין כמעט נעלם. בינתיים מוסיפים ¾ כפית מלח וטיפונת גרגרי פלפל גרוס גס.

4.    מוסיפים מרק, מים חמים, וטימין. מרתיחים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה 10 דקות.

5.    מוסיפים את השמנת ו- ½ כפית סוכר. מערבבים היטב, מגבירים את האש ומביאים לרתיחה. מכבים מיד. מכסים ומחכים קצת. טועמים ומוסיפים בהתאם טיפונת מלח וסוכר.

6.    בזמן שהרוטב מתבשל מטפלים בעוף: שוטפים, מנקים שומנים וגידים, חותכים לרצועות, ומייבשים. מפזרים מלח ופלפל שחור (לא יותר מדי, עוף כשר כבר מומלח).

7.    מקמחים את העוף: מכינים צלחת עם קמח. טובלים כל חזה-עוף משני צידיו בקמח, מנערים ומניחים אחד ליד השני (עובדים מהר – הקמח נספג והחתיכות נדבקות זו לזו).

8.    מטגנים את העוף: במחבת עבה ומעט שמן מניחים חתיכות העוף בצפיפות, ומטגנים כ- 2 דקות מכל צד: הופכים כשהשוליים מלבינים, מוציאים כשהעוף נראה כמעט מוכן. מעבירים את החתיכות המוכנות לקערה גדולה (לא לתוך הרוטב!).

9.    חיבור והגשה: לאחר שהעוף התקרר לגמרי, בסמוך להגשה, מחממים את הרוטב לרתיחה עדינה, מוסיפים את העוף, מכסים, מנמיכים להבה, ומחממים 3-4 דקות.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    הכנת הירקות לרוטב
בצל: מקלפים, וחותכים לקוביות לא גדולות.
כרישה: שוטפים, זורקים את העלים והחלק הירוק כהה. חוצים לאורך וכל חצי – חוצים שוב, וחותכים לפרוסות לא עבות (כס"מ).
פלפל חריף: חותכים לטבעות.
שום: מקלפים ופורסים או קוצצים (אין צורך לכתוש).

2.    טיגון הירקות
מחממים סוטז' או סיר בינוני על להבה גדולה וחזקה כחצי דקה, ומוסיפים 3 כפות שמן.
מוסיפים בצל ומטגנים על אש חזקה כדקה, מנמיכים אש ומטגנים עוד 2 דקות – מערבבים מדי פעם – עד שהבצל מתרכך והופך שקוף.
מוסיפים את הפלפל החריף, כרישה וחמאה – ומטגנים כ- 2 דקות על אש גבוהה תוך כדי ערבוב עד שהחמאה נמסה.
מנמיכים את אש ומטגנים 5-6 דקות, עד שהכרישה הופכת רכה ודי שקופה אך עדיין בהירה (לא שרופה). מערבבים מידי פעם בעדינות, על מנת לא למעוך את הכרישה.
מוסיפים שום ומטגנים עוד חצי דקה.

3.    בישול הרוטב
מוסיפים את היין, ומרתיחים על אש חזקה כ- 2-3 דקות, עד שהיין כמעט נעלם.
בינתיים מוסיפים ¾ כפית מלח וטיפונת גרגרי פלפל גרוס גס.
כאשר היין נספג כולו בתוך הכרישה, מוסיפים מרק, מים חמים, וטימין.
מביאים לרתיחה, מכסים במיכסה, מעבירים ללהבה בינונית, מנמיכים לאש קטנה, ומבשלים 10 דקות.

4.    סיום הכנת הרוטב
מוסיפים את השמנת ו- ½ כפית סוכר. מערבבים היטב, מגבירים את האש ומביאים לרתיחה. ברגע שרואים בועות – מכבים מיד.
מכסים עם מכסה ומחכים קצת – רצוי לחכות כ- 15 דקות, כדי שהטעמים יתמזגו.
טועמים ומוסיפים בהתאם לצורך (בהדרגה)  ½ – ¼ כפית מלח ו- ¼ כפית סוכר.

5.    הכנת העוף
בזמן שהרוטב מתבשל מכינים את העוף –
מנקים, חותכים, מייבשים, ממליחים ומפלפלים, מקמחים, ומטגנים.

להוראות מפורטות – ליחצו כאן: איך מכינים חזה עוף רך ועסיסי

הכי חשוב:

•    מניחים את החתיכות במחבת בצפיפות – הן מתכווצות בטיגון ואין הגרת נוזלים. ככל שהמחבת יותר מלאה – היא תשרף פחות.
•    על מנת למנוע הידבקות אפשר להשתמש במעט יותר שמן. אם המחבת נשרפה, כדאי לנגב: מנגבים את המחבת עם שתי שכבות של נייר סופג (בזהירות, המחבת חמה!).
•    העוף ממשיך להתבשל, בעזרת החום הפנימי שלו, גם לאחר שהעברנו אותו לקערה. לכן כדאי להוציא את העוף טיפה לפני שהוא ממש מוכן. 2 דקות מכל צד הם זמן מספיק לגמרי – העוף ישאר רך, עסיסי, ומלא טעם. טיגון ארוך יותר יהפוך אותו לייבש וקשה.

6.    חיבור והגשה
לאחר שהעוף המטוגן התקרר לגמרי, בסמוך להגשה:
מחממים את הרוטב עד לרתיחה עדינה.
מוסיפים את העוף הקר, מכסים את הסיר עם מיכסה, מנמיכים את הלהבה, ומחממים 3-4 דקות. מכבים את האש ומגישים מיד.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» סוטז’ (סיר נמוך ורחב) או סיר בינוני
» מחבת גדולה לטיגון העוף (רצוי מחבת עבה וגדולה, עם שוליים נמוכים, מחומר קרמי או מטפלון)
» קרש חיתוך
» סכין גדולה וטובה
» מלקחיים או שני מזלגות עץ גדולים
» מגש/קרש חיתוך גדול לייבוש העוף

הערות
העוף

• לפני הכל: כדאי לקנות חזה עוף טרי, פרוס, נקי, ומוכן לעבודה. אפשר לבקש מהקצב לדפוק מעט עם פטיש שניצלים – עובי מומלץ:  ½1 – 1 ס"מ, חתוך לרצועות לא דקות.

• הסבר מפורט של הכנת חזה עוף ראו כאן: איך מכינים חזה עוף רך ועסיסי

הרוטב

• כדאי לחפש כרישות גדולות עם חלק לבן גדול. אני משתמשת גם בחלק הירוק בהיר, עד לנקודה שבה הירוק הפנימי הופך לירוק כהה.

• טעמים לרוטב: הסוכר צריך לאזן את החמיצות של היין – שימו רק טיפונת.

• חריפות: אם אוהבים חריף – אפשר לקחת את הרוטב לכיוון חריף חזק – עם פלפל ירוק שלם, אךלא כדאי להגזים ולתת לחריפות להשתלט על הטעם. מומלץ לטעום את הפלפל על מנת לבדוק את החריפות.

• חיבור העוף והרוטב: את העוף מוסיפים לרוטב רק לאחר שהבשר התקרר לגמרי (ונאטם). זה מה שמשאיר אותו רך, עסיסי ומלא טעם, גם לאחר שהוא עטוף ברוטב.

• להכין יום קודם: אם מכינים מראש, כדאי לשמור בנפרד את העוף המוכן ואת הרוטב. לפני ההגשה מחממים את הרוטב היטב, מוסיפים את העוף ומערבבים כך שהחתיכות העוף יכוסו כולן ברוטב, ומשאירים על אש נמוכה ל- 3-4 דקות. מגישים מיד. כדאי להוציא את העוף מהמקרר חצי שעה (רבע שעה בקיץ) לפני החימום.

הקפאה

• הקפאה: נשמר מצויין במקפיא. כדאי לחלק למנות ולהקפיא בקופסאות קטנות, בכל קופסא כמות שמתאימה ליום אחד. כדאי להקפיא לאחר חיבור העוף לרוטב – ולחמם במיקרו.

• אם רוצים להקפיא כמות גדולה: כדאי להקפיא בנפרד את הרוטב ואת העוף, להפשיר לגמרי, ולחבר כמו שמתואר בסעיף 6.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנת הרוטב: 20 דקות
• זמן בישול: 10 דקות
• זמן הכנת העוף: 20 דקות
• הכמות במתכון: 8-10 מנות
• נשמר מצויין במקפיא (ליומיים-מומלץ להקפיא)
• המתכון לא כשר: אפשר להחליף את החמאה בשמן זית ואת השמנת בשמנת צמחית

חזה עוף רך ועסיסי

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: