צלחת פסח (או קערת ליל הסדר) היא הצלחת המסורתית שעומדת במרכז שולחן הסדר ובה 6 מאכלים שמייצגים רעיונות הקשורים ליציאת מצרים ולהגדה של פסח. אז מה שמים בקערה? המדריך המלא..
צלחת פסח (קערת ליל הסדר)
♣ בצלחת פסח שמים 6 דברים: מרור, זרוע, חרוסת, חזרת, כרפס, ביצה.
♣ סדר המאכלים בצלחת קבוע אם כי יש לפחות שתי אסכולות שונות בענין.
♣ צלחת פסח היא אחד מפרטי היודאיקה הנמכרים ביותר. צלחות עתיקות יפות במיוחד אפשר לראות במוזיאונים רבים, גם בארץ וגם בחו"ל.
איך מכינים: מה שמים בצלחת פסח
מרור
■ עלה חסה
המרור הוא ירק מר, כגון חסה או עלים ירוקים מרים אחרים.
המרור מסמל את העבדות ואת חייהם המרים של בני ישראל במצרים.
"וימררו את חייהם בעבודה קשה"
זרוע
■ כנף או שוק או גרוגרת של עוף, בדרך כלל מטוגן או מושחם
הזרוע מסמלת את קורבן הפסח שהוקרב בבית המקדש בירושלים ואת הביטוי "ביד חזקה ובזרוע נטויה" שמוזכר בסיפור יציאת מצרים.
חרוסת
■ תערובת של פירות מתוקים ויין, על בסיס תמרים
החרוסת מסמלת את הטיט שאותו הכינו בני ישראל במצרים בשעה שהיו שם עבדים, לצורך הדבקת לבנים ובניית הערים פיתום ורעמסס. המילה חרוסת נולדה מהמילה חרסית – החומר ששימש לבנייה במצרים העתיקה.
החרוסת שונה מאד מעדה לעדה (ואף ממשפחה למשפחה). במטבח האשכנזי מכינים חרוסת מתפוחים, אגוזים, יין אדום מתוק, דבש ותבלינים שונים. במטבח היהודי הספרדי מכינים את החרוסת על בסיס תמרים.
מתכון מומלץ לחרוסת מעולה של משפחת ארמוזה
חזרת
■ שורש חזרת מגורד, לעיתים בתוספת סלק מגורד (לצבע אדום)
טעמה החריף והמר של החזרת הוא (כמו המרור) תיזכורת לחייהם הקשים של בני ישראל.
כרפס
■ גבעול ירוק כגון סלרי (סלרי אמריקאי, גבעול עם עלים בקצה) או פטרוזיליה
את הכרפס טובלים במי מלח המסמלים את הדמעות של בני ישראל שסבלו במצרים בהיותם עבדים. הכרפס מסמל את האוכל שאכלו העבדים.
ביצה
■ ביצה קשה (מקולפת)
הביצה מסמלת את קורבן החגיגה שאכלו לפני קרבן הפסח, כאשר בית המקדש היה קיים, וכן את חורבן בית המקדש הראשון והשני (לכן יש המקפידים שהביצה תהיה שרופה במקצת). את הביצה אפשר להניח על הצלחת בקליפתה או לקלף אותה.
טיפים
• כדאי להכין את הצלחת מראש (בשעות הבוקר)
• אם אתם מכינים את האוכל לבד – בקשו מאחד האורחים להיות אחראי-צלחת 🙂
• אם יש אפשרות השתמשו בצלחת פסח מיוחדת ויפה. הצלחת עומדת במרכז השולחן ועושה הרבה רושם