פורסם ב אוכל שילדים אוהבים, מתכונים למתחילים

ביצה קשה (איך מכינים ביצה קשה)

פשוט וקל להכין ביצה קשה מושלמת! כל מה שצריך לדעת כדי לבשל ביצה בדיוק כמו שאוהבים: קשה, חצי קשה או רכה. ואחרי שבישלתם ביצה קשה – אפשר להכין סלט ביצים מעולה או חצאי ביצים ממולאות ..


ביצה קשה (איך מכינים ביצה קשה)

ביצים הכי טעימות מיד לאחר שמבשלים אותן, גם ביצים קשות. כאשר שומרים אותן במקרר טעמן משתנה. לכן כדאי להכין את הביצים ממש בסמוך למועד האכילה. אם מכינים סלט ביצים או חצאי ביצים ממולאות, מבשלים את הביצים, מכינים ואוכלים.

נתחיל ישר מהעיקר – כך מבשלים ביצה מושלמת:
(טיפים, הערות, והסברים ראו בהמשך)

דרוש

סיר קטן, מים (מהברז), ביצים

איך מכינים

1.    מניחים את הביצים בסיר, ממש בזהירות, כך שלא ישברו.
2.    ממלאים את הסיר במים מהברז, כך שהמים יכסו לגמרי את הביצים.
3.    מניחים את הסיר על אש גבוהה, מכסים במכסה, ומביאים לרתיחה.
4.    מנמיכים לאש בינונית, משאירים את הסיר מכוסה, ומבשלים:

איזה ביצה תיאור זמן
ביצה רכה לגמרי חלמון נוזלי מאד, חלבון חצי נוזלי 3 דקות
ביצה רכה ללא מים חלמון נוזלי, חלבון עשוי ½3 דקות
ביצה חצי קשה חלמון חצי נוזלי, חלבון עשוי 4 דקות
ביצה קשה חלמון יבש, חלבון עשוי לגמרי 6 דקות
ביצה קשה מאד חלמון מאד יבש, חלבון נוקשה 9 דקות

5.    כשהזמן נגמר מוציאים את הביצים מהסיר מיד ומקררים תחת זרם מי ברז:
• קירור קצרצר אם זו ביצה רכה, כדי שלא תתקרר
• קירור ארוך יותר אם מדובר בביצה קשה
6.    ביצה רכה או חצי קשה חייבים לקלף מייד ולאכול.


ראו תמונות, שלב אחר שלב

איך מכינים ביצה קשה ביצה קשה ביצה קשה ביצה קשה ביצה קשה בתמונות ביצה קשה ביצה קשה ביצה קשה


הערות

• חלמון – החלק הצהוב של הביצה
• חלבון – החלק הלבן של הביצה
• בביצה רכה – החלמון אמור להישאר נוזלי, והחלבון אמור להיות רך במידה מסויימת
• בביצה קשה – החלמון אינו נוזלי, וכך גם החלבון
• הזמנים בטבלה מתייחסים לביצים בגודל L (ביצים XL דורשות מעט יותר זמן)
• הזמנים בטבלה מתייחסים לבישול ביצה במים מהברז – הכוונה שאין צורך להרתיח את המים בסיר לפני שמוסיפים את הביצים
• הזמנים בטבלה מתייחסים לבישול בסיר קטן, של 2-5 ביצים. כמות גדולה יותר דורשת זמנים אחרים (שכן למים לוקח יותר זמן לרתוח)
• גם לאחר שטיפה קצרה במים קרים ביצה רכה (או חצי קשה) ממשיכה להתבשל – לכן צריך לקלף מייד ולאכול!

הסברים

• חשוב מאד שהמים יכסו את הביצים לגמרי כי המים החמים מבשלים את הביצים
• חשוב לבשל עם מכסה, אחרת טמפרטורת המים יורדת לאחר שמנמיכים את האש
• אם האש קטנה מדי, טמפרטורת המים יורדת. חשוב שיהיה בעבוע עדין כל הזמן
• אם מבשלים על אש גבוהה המים מתאדים במהלך הבישול ולא מכסים את הביצים
• מוציאים את הביצים מהסיר בעזרת כף, כי הן חמות, ובזהירות שלא ישברו
• לשטיפה במים קרים בסיום הבישול יש שני תפקידים:
1. לעצור את בישול הביצה – גם לאחר שמוציאים את הביצה מהסיר היא ממשיכה להתבשל בגלל החום הפנימי שנאגר בה
2. להקל על הקילוף – המים הקרים עוזרים להפריד את הקליפה (ואת הקרום הדקיק שמתחת לה) מהביצה

למה לא להכניס את הביצים למים רותחים

• נכון שאפשר למדוד את הזמן באופן מדוייק יותר כאשר מתחילים בבישול במים רותחים, אבל הסיכוי שהביצה תתפוצץ או תיסדק גדול הרבה יותר (וזה אחד המעצבנים שיש).
• בנוסף, ככל שמבשלים יותר ביצים, הן יקררו את המים ברגע שנכניס אותן, כך שהמים כבר אינם רותחים ממילא.

איך מקלפים ביצים?

• שטיפה במים קרים עוזרת מאד לקילוף! ביצים קשות כדי להחזיק חצי דקה מתחת זרם מים קרים.
• דופקים בעדינות את הביצה על השיש, מסובבים ושוב דופקים, עד שמופיעים שברים בקליפה.
• מקלפים עם היד. אם הקליפה עדיין דבוקה לביצה שוטפים שוב במים קרים.


טיפים

• השתמשו בשעון מדוייק כולל שניות (כגון שעון על תנור אפיה), אחרת קשה לדייק
• חייבים להתחיל למדוד זמן ברגע שהמים רותחים (לכן צריך לעמוד ליד הסיר לשים לב..)
• אם המים בברז ממש קפואים, חממו אותם 10 שניות ואז הוסיפו את הביצים
• אם המים בברז חמים בגלל שחם בחוץ, חכו למים קרים יותר
• לא כדאי לאכול ביצה שהתפוצצה (חלק ממנה יצא לסיר, ומים מהסיר חדרו לתוכה)
• אני לא מוסיפה מלח למי הבישול, למרות שיש כאלה שעושים זאת. אני מוסיפה מלח לביצה המוכנה לאחר הקילוף
• אל תבשלו ביצה שבורה או סדוקה

ביצה קשה

איחסון ביצים לפני בישול

• שומרים ביצים במקרר, שבוע עד שבועיים, בתוך הקרטון המקורי
• מסיבות של הגיינה (מאחר והקרטון כנראה אינו נקי מחיידקים) אפשר לעטוף בניילון
• אני מקפידה שלא יהיה מגע בין הביצים (או הקרטון) לבין מזון במקרר
• לא מומלץ לאחסן בתוך קופסת פלסטיק סגורה שכן לאחר כמה ימים מתפתח עובש

ביצה קשה
איחסון בקופסת ביצים מפלסטיק – עובש אחרי שבוע במקרר
איחסון ביצים אחרי בישול

• ביצים קשות שומרים במקרר, לא מקולפות, יומיים-שלושה
• סלט ביצים או ביצים קשות מקולפות אפשר לשמור יום אחד, אח"כ הן לא טעימות
• ביצים רכות לא כדאי לשמור

סיר

• כדאי להשתמש בסיר קבוע, בגודל נוח, עם מכסה מתאים
• בישול ביצים משאיר בסיר מעטה סידן לבן. לא כדאי לבשל בו דברים נוספים
• ניקוי הסיר: 2 כפות חומץ פשוט ומים עד הקצה, לשעתיים. ואח"כ שוטפים כרגיל

ביצה קשה

איך וכמה..

♦ אין כמו סלט ביצים מעולה לסנדביצ'ים! – ראו מתכון מעולה לסלט ביצים מושלם
ביצים ממולאות (חצאי ביצים ממולאות) – תוספת חמודה לבופה, לשבת בבוקר וגם לארוחת ערב באמצע השבוע. ילדים ממש אוהבים את זה!

עוד מידע

♦ האם ביצים זה בריא ומה עם סלמונלה? – ראו 15 דברים שאתם חייבים לדעת על ביצים (קופ"ח כללית)
♦ משרד הבריאות על רגולציה לביצים בישראל

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 3.4 / 5. דירגו אותנו עד כה: 5

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: