פורסם ב ארוחת ערב, ירקות בתנור, פסח, צמחוני

שעועית – תבשיל שעועית לבנה ואדומה קסום!

תבשיל שעועית עשיר ומיוחד, מוגש עם אורז לבן טעים – ממש צלי לצמחונים. הסוד במתכון טמון בטיגון איטי של ירקות שורש על אש נמוכה לפני שמוסיפים את השעועית (שיטה צרפתית להתחלת מנות רבות). זה מה שנותן טעם חזק וארומה כל כך מיוחדת, ללא צורך בתבלינים (ללא אבקת מרק, ובלי רסק עגבניות!)


מתכון לשעועית: תבשיל שעועית לבנה, אדומה, וירקות שורש

התבשיל הזה, שהוא ממש נזיד, יוצא כל כך טעים שקשה לא לאכול ממנו יותר מדי.. 3-4 כפות גדולות על אורז לבן, ותוכלו ישר ללכת לנוח..

הבסיס לתבשיל הוא מִירְפּוּאָה (Mirepoix) – בצל, סלרי וגזר חתוכים לקוביות קטנות ומבושלים במשך זמן רב על חום נמוך עד לכמעט שקיפות, וללא השחמה. הבישול הארוך הזה על חום נמוך מוציא מהירקות טעם חזק ומתיקות והיא זו שנותנת את הטעם המיוחד לנזיד הזה (זה נראה ומרגיש כמעט כמו צלי בקר).

אין אבקת מרק ואין רסק עגבניות! יש טיגון של כ- 30 דקות על אש נמוכה

הערה: חייבים להשרות את השעועית (שעועית זה תבשיל שצריך לתכנן מראש)

ראו תמונות, שלב אחר שלב

תבשיל שעועית תבשיל שעועית תבשיל שעועיתתבשיל שעועיתתבשיל שעועית

איך מכינים

החומרים הדרושים ל- 6-8 מנות

חומרים

השעועית
 ⅔ כוס שעועית לבנה
 ⅔ כוס שעועית אדומה

הירקות
 2 בצלים יבשים
 4 גזרים (כ- 400 גרם)
 2 גבעולי סלרי כולל עלים
 ½ כרישה (דווקא החלק הירוק יותר)
 1 שורש פטרוזיליה קטן
 5 שיני שום

התבלינים
 5 כפות שמן
 20 גרם חמאה (לא חובה)
 ½3 כפיות מלח בישול
 1 כפית פפריקה מתוקה
 מעט צ'ילי יבש (לפי הטעם)
 4 כוסות מים רותחים (½4 ליותר נוזלים)

הערות
• שעועית - סה"כ ½1 כוסות. אפשר גם סוג אחד בלבד. ראו המלצות לגבי השעועית למטה בהערות
• צ'ילי - שימו בין שמינית לכרבע כפית, בהתאם לכמה אתם אוהבים חריף
• שמן - בתבשיל הזה (בלבד) אני מעדיפה שמן קנולה. ראו עוד למטה בהערות

אופן הכנה

⇓ הסבר קצר

אופן הכנה – הסבר קצר

1.    משרים את השעועית, 12-18 שעות, רצוי בנפרד:
• מניחים את השעועית בקערה מספיק גדולה ומכסים במים (5 ס"מ מעל לשעועית)
• כל כמה שעות שופכים את המים שוטפים קצת את השעועית ומכסים במים חדשים

2.    מקלפים וקוצצים את הירקות ומניחים כל ירק בנפרד:
• קוצצים לקוביות קטנות את: הבצל, חצי מהגזר, השורש, גבעולי הסלרי והכרישה
• שומרים 3-4 ענפי סלרי עם עלים (בוחרים עלים בהירים)
• חותכים גדול (כ- 3 ס"מ) את שארית הגזר
• קוצצים שום

3.    מטגנים בצל כ- 15 דקות:
• מטגנים את הבצל בסיר בינוני 12-15 דקות עם 3 כפות שמן – מתחילים כדקה באש גבוהה וממשיכים על אש בינונית-נמוכה – מערבבים מיד פעם
• הבצל צריך להישאר שקוף, לא להשחים ולא להזהיב

4.   מוסיפים את שאר הירקות ומטגנים עוד 15 דקות:
• מוסיפים 2 כפות שמן, גזר קוביות קטנות, סלרי גבעולים, ושורש, ומטגנים על אש נמוכה עוד 10-15 דקות. מערבבים בעדינות מידי פעם
• הירקות צריכים לא להשחים ולא להזהיב, רק להתרכך
(אם אתם ממהרים אז תקצרו ל- 8-10 דקות. ככל שיש לכם יותר זמן כדאי להוסיף עוד כמה דקות)

5.    מוסיפים כרישה וחמאה ובסוף את השום:
• מוסיפים לסיר כרישה וחמאה, ומטגנים על אש נמוכה עד שהכרישה הופכת רכה ושקופה, כ- 5 דקות. מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה.

6.    מוסיפים נוזלים ומבשלים 3 שעות:
• שוטפים את השעועית ממי ההשרייה ומוסיפים לסיר עם 4 כוסות מים רותחים, עלי הסלרי, פפריקה וצ'ילי
• מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש, ומבשלים 3 שעות
• טועמים ובודקים אם השעועית מספיק רכה (אפשר לבדוק אחרי שעתיים וחצי.. לי תמיד לוקח 3 שעות)

7.    מוסיפים את המלח ומבשלים עוד 20 דקות.
• אפשר להוסיף עכשיו עוד חצי כוס (ואף כוס) מים אם נראה לכם סמיך מדי או שאתם אוהבים יותר דליל
• מוסיפים 3 כפיות מלח. אחרי גמר הבישול, מחכים קצת וטועמים. אם צריך מוסיפים עוד חצי כפית מלח

♦ כדאי להמתין רבע שעה – טעמו של התבשיל מתחזק ומשתבח.

הגשה

מכינים אורז לבן, ומגישים בצלחת עמוקה מעל אורז לבן

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

»    סיר בינוני (3-4 ליטר) שמתאים לטיגון (עם תחתית עבה או קרמי או טפלון)
»    קרש חיתוך
»    סכין טובה
»    2 קערות להשריית השעועית

הערות
השעועית

כדאי להשתמש בשעועית משובחת ולא לחסוך. ההבדל במחיר לא גדול אבל ההבדל באיכות לעיתים משמעותי. לא חיייבים דווקא שעועית אורגנית. כדאי פשוט להיסתכל עליה ולראות שהיא שלמה ויפה.

אני מעדיפה שעועית קטנה. אצלי היא מצליחה טוב יותר מהשעועית הגדולה. השעועית המועדפת עלי:

•    שעועית אדומה – שעועית אזוקי אורגני של הרדוף
•    שעועית לבנה – שעועית לבנה קטנה אורגני של הרדוף

השמן

בדרך כלל אני מעדיפה לטגן בשמן זית:
•    מחממים את הסיר ללא שמן
•    אחרי כדקה שתיים, כשהסיר חם, מוסיפים שמן זית
•    אחרי כחצי דקה זורקים פנימה את מה שרוצים לטגן.
בשיטה הזו השמן לא נשרף.

במתכון הזה שמתי לב שהתבשיל יוצא טעים יותר כשמשתמשים בשמן קנולה. לא יודעת למה. אז לשיקולכם.

איך וכמה..

• זמן הכנה כולל זמן הבישול: כארבע שעות
• איחסון: 3-4 ימים במקרר

שעועית לבנהשעועית אדומה

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: