פורסם ב עוגות בחושות, עוגות פירות, קינוחים מיוחדים, ראש השנה

עוגת שזיפים

עוגת שזיפים נהדרת! חמצמצה-מתוקה, מלאה בניגודים: הבצק עשיר ונימוח מחמאה ושקדים ושמנת חמוצה, עליו שזיפים חמצמצים ובשרניים, ביניהם מציץ מעטה קריספי עדין, ועל הכל שורה ניחוח של ברנדי..


מתכון לעוגת שזיפים בחושה יפיפייה

את הטויסט בעוגה נותנים השקדים! למרות שזו עוגת שזיפים בחושה רגילה (על בסיס חמאה) תוספת השקדים משדרגת את העוגה והופכת אותה למעודנת ועשירה.

עוגה יפיפייה, שפשוט אי אפשר להפסיק "ליישר".. מצד שני, קל, פשוט ומהיר להכין אותה שוב (ההסבר מפורט וארוך אבל העבודה פשוטה וקלה).

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים לתבנית קטנה
תבנית פיירקס מלבנית או תבנית קפיצית 24 ס"מ

לעוגה
 2 ביצים L
 1 כוס+2 כפות (225 גרם) סוכר
 125 גרם חמאה רכה
 ½ גביע (100 מ"ל) שמנת חמוצה
 ¼ כוס מיץ לימון (לימון אחד גדול)
 קליפה מגורדת מלימון אחד
 50 גרם (כ- ½ כוס) שקדים מולבנים (או שקדים טחונים)
 ¼1 כוסות (175 גרם) קמח רגיל
 ½1 כפית (7 גרם) אבקת אפייה
 ⅛ כפית מלח שולחן

לשזיפים
 6 שזיפים גדולים (7 קטנים) סנטה רוזה
 4 כפות סוכר דמררה
 ½ כוס (124 מ"ל) ברנדי

לאפייה
 5 גרם חמאה או תרסיס שמן לשימון התבנית
 1 כף קמח
חומרים לתבנית גדולה
תבנית קפיצית 26 ס"מ

לעוגה
 3 ביצים קטנות (S-M)
 ⅓1 כוסות (265 גרם) סוכר
 150 גרם חמאה
 חצי גביע + כף שמנת חמוצה
 קליפה מגורדת מלימון אחד
 שליש כוס מיץ לימון
 60 גרם שקדים מולבנים (או שקדים טחונים)
 ½1 כוסות (210 גרם) קמח
 שקית אבקת אפייה (10 גרם)
 ⅛ כפית מלח שולחן

לשזיפים
 7 שזיפים גדולים (8 קטנים) סנטה רוזה
 4 כפות סוכר דמררה
 ½ כוס (124 מ"ל) ברנדי

לאפייה
 5 גרם חמאה או תרסיס שמן לשימון התבנית
 1 כף קמח

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

עוגת שזיפים בחושה

⇓ הסבר קצר
כשעה או יותר לפני הכנת העוגה:

1.    מטפלים בשזיפים: חותכים לרבעים, מניחים בכלי רחב, מכסים בברנדי וסוכר, ומכניסים למקרר (לפחות לשעה, רצוי ל- 3 שעות).

2.    מוציאים את החמאה מהמקרר, שתתרכך (החמאה צריכה להיות ממש רכה).

הכנת העוגה:

1.    מחממים תנור אפייה ל- 180° [צלזיוס].

2.   משמנים ומקמחים את התבנית.

3.    מרסקים שקדים במעבד מזון עם 2 כפות סוכר / משתמשים בשקדים טחונים.

4.    מקציפים ביצים וסוכר 4-5 דקות, עד שהתערובת בהירה ותפוחה.

5.    בינתיים מכינים את יתר החומרים:
• מניחים בקערה את החמאה הרכה והשמנת החמוצה (אין צורך לערבב).
• מגרדים קליפת לימון, וסוחטים את הלימון.
• מנפים את הקמח, מוסיפים לו אבקת אפייה ומלח ומערבבים.

6.    מוסיפים לקציפת הביצים חמאה ושמנת ומקציפים כדקה, עד שהחמאה נבלעת בתערובת. מוסיפים לימון וגרידה ומקציפים מעט. מוסיפים שקדים ומקציפים מעט.

7.    מוסיפים קמח – בהדרגה תוך הקצפה מינימאלית רק עד שהתערובת אחידה.

8.    יוצקים את הבצק לתבנית. מנערים ודופקים קצת על השיש, ליישור.
• מסדרים מעל את השזיפים, קליפה כלפי מטה, במעגלים לכיוון המרכז. מסדרים את השזיפים בצפיפות אך לא לוחצים, רק מניחים.
• מפזרים על השזיפים 5 כפות מהנוזלים שנותרו בקערה (שומרים את היתר).

9.    אפייה: מכניסים לאמצע התנור, למשך 55-65 דקות.
בודקים אחרי 55 דקות: קיסם כמעט יבש עם מעט פירורים לחים עליו.
מוציאים מיד ומקררים על השיש. כשהעוגה קרה לגמרי מאחסנים במקרר.

הגשה

אם רוצים, מוזגים כפית או שתיים מן הנוזל ששמרנו על כל פרוסת עוגה. אפשר להוסיף מעט ברנדי, לחיזוק.. במקום – אפשר להגיש עם קצפת.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

כשעה או יותר לפני הכנת העוגה:

1.    השריית השזיפים
• חותכים את השזיפים לרבעים. מניחים בכלי רחב כדישהנוזלים יגיעו לכל השזיפים.
(ראו הסבר בהערות – איך מגלענים שזיף בקלות ושומרים עליו שלם)
• זורים מעל את הסוכר והברנדי, מערבבים עד שכל השזיפים מצופים בתערובת, ומניחים את השזיפים עם "הפנים למטה" (החלק הפתוח כלפי הקרקעית).
• מכניסים למקרר לפחות לשעה, רצוי ל- 3 שעות.

2.    מוציאים את החמאה מהמקרר, שתתרכך (החמאה צריכה להיות ממש רכה).

הכנת העוגה:

1.    מחממים תנור
מחממים תנור אפייה ל- 180° [צלזיוס].

2.    מכינים תבנית
• משמנים עם תרסיס שמן או מעט חמאה רכה מאד (או מומסת במיקרוגל) ומברשת.
• מפזרים כף קמח, מנענעים עד אשר התבנית כולה מצופה בקמח וזורקים עודפים.

3.    מרסקים שקדים
מרסקים שקדים במעבד מזון עם 2 כפות סוכר או משתמשים בשקדים טחונים.

4.    מקציפים ביצים
מניחים בקערת המיקסר ביצים וסוכר. מתחילים להקציף במהירות איטית כחצי דקה, מגבירים מהירות ומקציפים 4-5 דקות עד שהתערובת הופכת בהירה ותפוחה.

5.    בינתיים מכינים את יתר החומרים
• מניחים בקערה את החמאה הרכה והשמנת החמוצה (אין צורך לערבב).
• מגרדים קליפת לימון, וסוחטים את הלימון.
• מנפים את הקמח לקערה נפרדת, מוסיפים לו אבקת אפייה ומלח ומערבבים.

6.    מוסיפים את הנוזלים לקציפת הביצים
• עוצרים את המיקסר, מוסיפים חמאה ושמנת, ומפעילים את המיקסר במהירות בינונית, למשך כדקה, עד שהחמאה כולה נבלעת בתערובת הביצים.
• עוצרים, מוסיפים מיץ וגרידת לימון, ומפעילים במהירות בינונית לכחצי דקה.
• מוסיפים שקדים, ומערבלים עוד חצי דקה.

7.    מוסיפים קמח בהדרגה
• מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה, ומוסיפים את הקמח ב- 4 חלקים, תוך כדי הקצפה רצופה, עד אשר התערובת אחידה.
• מוסיפים מנה נוספת של קמח רק לאחר שהקודמת נבלעה לגמרי בתערובת. אם צריך עוצרים, אוספים עם מרית את הקמח מהשוליים, וממשיכים להקציף.

מפסיקים ברגע שהתערובת אחידה וחלקה

איחוד הקמח לתערובת לוקח כדקה – מערבלים כמה שפחות!

8.    מעבירים לתבנית
• יוצקים את הבצק לתבנית. מנערים מעט ודופקים אותה קצת על השיש, על מנת ליישר את התערובת.
• מסדרים מעל את השזיפים: מניחים עם הקליפה כלפי מטה, במעגלים, החל מהשוליים ולכיוון המרכז. מסדרים בצפיפות אך לא לוחצים – מניחים בעדינות.
• בוחשים את הנוזלים שנותרו בקערת השזיפים. מפזרים 5 כפות מן הנוזל על השזיפים שסידרנו. שומרים את שארית הנוזל להגשה.

9.    אפייה
מכניסים לאמצע התנור למשך 55-65 דקות.
בודקים אחרי 55 דקות: מוציאים את התבנית, מכניסים קיסם קרוב למרכז העוגה ומוציאים – הקיסם צריך להיות כמעט יבש, עם מעט פירורים לחים עליו.

כשהעוגה מוכנה, מוציאים מהתנור ומשאירים להתקרר על השיש כשעה.
לאחר שהעוגה התקררה לגמרי עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר.

הגשה

אם רוצים, מוזגים כפית או שתיים מן הנוזל ששמרנו על כל פרוסת עוגה.
הערה: אפשר להוסיף מעט ברנדי לרוטב, לחיזוק.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» תבנית פיירקס 26 ס"מ או תבנית קפיצית 24 ס"מ
» מיקסר
» מעבד מזון (אפשר לקנות שקדים טחונים ואז אין צורך)

הערות
• חמאה – מוציאים מהמקרר כדי שתתרכך. לא להמיס במיקרו גל!
• קמח – כדאי להשתמש בקמח ייעודי לעוגות בחושות (כגון שטיבל מס.5)

חילוץ העוגה מתבנית קפיצית

• מעבירים סכין בין העוגה לטבעת המתכת, משחררים את הקפיץ ומורידים את הטבעת. כדאי להשאיר את העוגה על התחתית ולא לנסות להרים אותה!
• מחלצים כאשר העוגה קרה לגמרי (כדאי לחכות לפחות שעתיים, ורצוי 4 שעות).

גילעון שזיפים

• חורצים חתך עמוק (עד לגרעין) בהיקף השזיף – כאילו רצינו לחצות אותו לשניים לאורך הגרעין. מסובבים ב- 90 מעלות וחוזרים על הפעולה. עתה יש לנו שזיף מחולק לרבעים אך כל החלקים עדיין מחוברים לגרעין. מסובבים את החלקים אחד כנגד השני, ממש כמו ב"קובייה הונגרית" ותוך שניה ארבעת החלקים ניתקים מהגרעין.

ראו כאן בתמונות איך מגלענים שזיף בקלות ושומרים עליו שלם

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 25 דקות
• זמן אפייה: כשעה
• הכמות במתכון: כ- 10-12 מנות
• נשמר 4 ימים במקרר
• כדאי לאפות בתבנית פיירקס (האפייה מושלמת, ומגישים בתבנית)

עוגה חמה או קרה? מיד או למחרת?

העוגה טעימה מאד כשהיא עדיין חמימה, כשעה-שעתיים אחרי האפייה, אך טעימה אף יותר למחרת – קרה מהמקרר. אחרי לילה במקרר הבצק סופח אליו את טעם השזיפים והעוגה מקבלת טעם שונה לגמרי!

עוגת שזיפים בחושה

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: