פורסם ב אוכל שילדים אוהבים, מרק, צמחוני

מרק עדשים כתומות

מרק עדשים כתומות עשיר ומשביע, ממש נזיד עדשים.. הירקות המטוגנים נותנים לעדשים טעם נהדר – אין צורך בתוספת תבלינים! והגריסים מוסיפים סמיכות והופכים את המרק ממש לארוחה קטנה. מומלץ בחורף (וגם ביתר עונות השנה 🙂 )


מרק עדשים כתומות: עדשים, ירקות, וגריסי פנינה

אחד המרקים הכי מבוקשים אצלנו – כולל ילדים ומבוגרים. טעים ללא תוספת, או עם לחם טוב וחמאה, או עם פסטה; כמנה ראשונה או כארוחה קטנה.

אחרי לילה במקרר הוא הופך עוד יותר סמיך. אפשר להוסיף חצי כוס מים רותחים לסיר, או מעט מים לצלחת, לפני חימום במיקרו, או להשאיר ככה..

הערה לגבי שיטת ההכנה: אפשר לקלף ולחתוך את כל הירקות מראש או לעשות את זה בשלבים, תוך כדי טיגון ובישול. יש מספיק זמן – אך מומלץ לעבוד עם להבה גדולה ואש נמוכה כדי למנוע חריכה..

ראו תמונות, שלב אחר שלב

מרק עדשים כתומות עם ירקות וגריסים מרק עדשים כתומות עם ירקות וגריסים מרק עדשים כתומות עם ירקות וגריסיםמרק עדשים כתומות עם ירקות וגריסיםמרק עדשים כתומות עם ירקות וגריסיםמרק עדשים כתומותמרק עדשים כתומותמרק עדשים כתומותהכנת מרק עדשים כתומותמרק עדשים כתומות

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים

העדשים
 1 חבילה עדשים כתומות (500 גרם, ½2 כוסות)
 ½ כוס גריסי פנינה
 (כדאי עדשים וגריסים אורגניים)

הירקות
 3 בצלים יבשים, רצוי אחד אדום
 6 גזרים (כ- 600 גרם)
 2 גבעולי סלרי כולל מעט עלים
 2 כרישות (כדאי גדולות)
 1 שורש פטרוזיליה (לא חובה)
 5 שיני שום
 צרור פטרוזיליה

למרק
 5 כפות שמן זית
 35 גרם חמאה (לא חובה)
 2 כפות רסק עגבניות
 ½3 כפיות מלח בישול
(½ כפית פלפל שחור או צ'ילי אם אוהבים)
 3 ליטר מים רותחים (12 כוסות מדידה)

הערות
• כדאי עדשים אורגניות שלמות ולא שבורות
• אחרי לילה במקרר המרק הופך מאד סמיך. אפשר להוסיף כחצי כוס מים, לפי הטעם

עדשים כתומות וגריסיםעדשים כתומות לא שלמות

אופן הכנה

⇓ הסבר קצר

אופן הכנה – הסבר קצר

1.    מקלפים וקוצצים לקוביות קטנות את הירקות ומניחים כל ירק בנפרד: הבצל, שליש מהגזר, השורש, הסלרי והכרישה. חותכים גדול (כ- 3 ס"מ) את שארית הגזר. קוצצים שום.

2.    מטגנים בסיר גדול על להבה גדולה, מוסיפים 3 כפות שמן זית, ומטגנים את הבצל (הלבן) על אש בינונית-נמוכה עד לשקיפות, תוך כדי עירבוב קל.

3.    מוסיפים גזר קוביות קטנות, סלרי, שורש, ובצל אדום, ומטגנים על אש נמוכה עוד 15 דקות. מערבבים בעדינות מידי פעם.

4.    שוטפים את הגריסים עד שאין קצף, מכסים במים ומשאירים בהשרייה.

5.    מוסיפים לסיר כרישה, ואת החמאה, מנמיכים את האש, ומטגנים עד שהכרישה הופכת רכה ושקופה. מוסיפים את השום ומטגנים עוד חצי דקה.

6.    שוטפים את הגריסים ממי ההשרייה ומוסיפים לסיר עם 3 ליטר מים רותחים ומלח. מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש, ומבשלים 10 דקות.

7.    שוטפים את העדשים עד שאין קצף, מכסים במים ומשאירים בהשרייה.

8.    שוטפים את העדשים ממי ההשרייה ומוסיפים לסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים אש ומבשלים 20-25 דקות עד שהעדשים מתנפחות וצפות למעלה.

9.    מוסיפים גזר גדול, רסק עגבניות, ואם רוצים חריף – פלפל שחור או צ'ילי, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש ומבשלים עוד 20 דקות.

10.  שוטפים וקוצצים פטרוזיליה.

11.  מכבים אש, מוסיפים פטרוזיליה, ומשאירים עם מיכסה סגור 10-15 דקות.

♦ בטיגון – מומלץ להתחיל עם אש חזקה בכל פעם שמוסיפים ירק, ולאחר מכת החום הראשונית, להנמיך לאש קטנה.

♦ כדאי להמתין לפחות חצי שעה – טעמו של המרק מתחזק ומשתבח.

♦ לאחר לילה במקרר המרק מסמיך – אפשר להוסיף מים. פירוט בהערות.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    מכינים את הירקות לטיגון
• מקלפים וקוצצים לקוביות קטנות את הירקות ומניחים כל ירק בקערה נפרדת: הבצל, שליש מהגזר, השורש, הסלרי והכרישה. חשוב שהגודל יהיה די דומה, מומלץ קוביה של כ- 1 ס"מ.
• את שארית הגזר מקלפים וחותכים לחתיכות גדולות, כ- 3 ס"מ.
• מקלפים וקוצצים או מועכים את השום.

הערה: אפשר לקלף ולשטוף הכל, ולחתוך את הבצל, ואז להתחיל בטיגון.
את שאר החיתוך אפשר לעשות במקביל לטיגון.

2.    מטגנים בצל
מחממים סיר גדול על להבה גדולה, מוסיפים 2 כפות שמן זית, ומטגנים את הבצל על אש גבוהה כדקה, תוך כדי עירבוב, מנמיכים את האש, ומטגנים עד לשקיפות, כ- 4-5 דקות, תוך כדי עירבוב קל. אם יש גם בצל אדום, מטגנים בשלב ראשון רק את הבצל הלבן.

3.    מטגנים את יתר הירקות הקטנים – על אש נמוכה 15 דקות
מוסיפים גזר קוביות קטנות, סלרי, שורש, ובצל אדום, מגבירים את האש לחצי דקה, ומנמיכים בחזרה, ומטגנים עוד 15 דקות. מערבבים בעדינות מידי פעם.
לא לערב יותר מדי – אנחנו רוצים שהירקות ישארו שלמים ולא יהפכו לדייסה.

4.    שוטפים ומשרים גריסים
שוטפים את הגריסים היטב עד שאין קצף (כמו ששוטפים אורז), מכסים במים ומשאירים בהשרייה עד לשימוש.

5.    מטגנים כרישה, חמאה ושום – על אש נמוכה (5-7 דקות)
מוסיפים לסיר כרישה, מגבירים לאש חזקה, ואחרי כחצי דקה מניחים מעל את את החמאה, מנמיכים את האש, נותנים לחמאה להינמס ולהיספג בירקות, ומטגנים עד שהכרישה הופכת רכה ושקופה (כ- 5-7 דקות). מערבבים מידי פעם.
מוסיפים את השום ומטגנים עוד חצי דקה.

6.    מוסיפים גריסים, מים ומלח ומבשלים על אש נמוכה (10 דקות)
שוטפים את הגריסים מתחת למים זורמים ומוסיפים אותם לסיר.
מוסיפים 3 ליטר מים רותחים ומלח, מערבבים, מכסים את הסיר, ומביאים לרתיחה.
מנמיכים לאש נמוכה, ומבשלים 10 דקות.

7.    שוטפים ומשרים עדשים
שוטפים את העדשים היטב עד שאין קצף, מכסים במים ומשאירים בהשרייה עד לשימוש.

8.    מוסיפים עדשים ומבשלים על אש נמוכה (25 דקות)
שוטפים את העדשים מתחת למים זורמים ומוסיפים אותם לסיר.
מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש נמוכה, ומבשלים 20-25 דקות, עד שהעדשים מתנפחות וצפות למעלה.

9.    מוסיפים גזר גדול, רסק עגבניות ותבלינים ומבשלים על אש נמוכה (20 דקות)
מוסיפים את הגזר שחתכנו לחתיכות גדולות, רסק עגבניות, ואם רוצים חריף – אפשר מעט פלפל שחור או מעט צ'ילי.
מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש נמוכה, ומבשלים 20 דקות.

10.  קוצצים פטרוזיליה
שוטפים וקוצצים ממש קטן את הפטרוזיליה.

11.  מכבים אש, ומוסיפים את הפטרוזיליה
מכבים את האש, מוסיפים את הפטרוזיליה לסיר, מערבבים, ומשאירים את הסיר עם מיכסה סגור 10-15 דקות.

♦ בטיגון – מומלץ להתחיל עם אש חזקה בכל פעם שמוסיפים ירק, ולאחר מכת החום הראשונית, להנמיך לאש קטנה.

♦ כדאי להמתין לפחות חצי שעה לאחר סיום הבישול – טעמו של המרק מתחזק ומשתבח.

♦ ראו פירוט נוסף בהערות.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

»    סיר גדול (6-8 ליטר), רצוי גם רחב, שמתאים לטיגון (עם תחתית עבה או קרמי או טפלון)
»    קרש חיתוך
»    סכין טובה

הערות
השרייה

כדאי לשטוף ולהשרות את העדשים והגריסים. מונע קצף במרק ומקצר את הבישול.

העדשים

כדאי עדשים אורגניות. במיוחד כדאי עדשים אורגניות שלמות ולא שבורות – המרק יוצא יותר יפה – פחות כמו דייסה.

הגריסים

כדאי גריסי פנינה אורגניות. הגריסים הן במיוחד שהופכות את המרק לסמיך.
אם אתם אוהבים פחות סמיך – מספיק שליש כוס. לסמיכות ברמה של נזיד – שימו חצי כוס.

אחרי לילה במקרר המרק הופך הרבה יותר סמיך. אפשר להוסיף ½ – 1 כוס מים, לפי הטעם:
• מוסיפים מים רותחים עם מעט מלח
• הוסיפו כל פעם רק חצי כוס וערבבו היטב, כדי לא להוסיף יותר מדי
• כדאי להוסיף רבע כפית מלח על כל חצי כוס מים

מרק עדשים כתומות עם חמאה

החמאה מרככת את הכרישה ומוסיפה טעם עשיר יותר. שומן החמאה מוסיף איזה טאץ' נוסף למרק. אבל בהחלט לא חייבים

איך וכמה..

• זמן הכנה כולל זמן הבישול: כשעה וחצי
• איחסון: 5-6 ימים במקרר
• אפשר להקפיא!

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: