אין כמו גידול צמחי תבלין בבית – אפשר באדנית או בגינה או במרפסת. זה ממש לא קשה לגדל וזה מאד כדאי: כך תמיד יהיו לכם בהישג יד תבלינים טריים, זולים, ואורגניים! זה כיף גדול, שמוסיף גם נוי לבית..
גידול צמחי תבלין – גינת תבלינים ביתית
אין כמו גידול צמחי תבלין בבית. זה ממש לא קשה ולא דורש הרבה מאמץ, זה תמיד טרי ותמיד זמין, זה הרבה יותר זול, וכמובן – אורגני! וזה גם כיף גדול ומוסיף יופי לבית.. הכל באותו מחיר.
אפשר לגדל באדנית או בעציצים, במרפסת או במטבח ליד חלון, או בגינה.
שישה תבלינים בסיסיים שכדאי לגדל בבית:
בזיליקום, רוזמרין, נענע, קורנית (טימין), מרווה, טרגון
אין כמו לגדל תבלינים בבית:
זה פשוט וקל – רוב התבלינים לא דורשים טיפול מיוחד,
זה תמיד טרי ותמיד זמין,
זה הרבה יותר זול,
וכמובן – אורגני !
וחוץ מזה – זה מוסיף נוי – רוב צמחי התבלין יפים (וכמובן ריחניים).
באופן כללי:
• לרוב התבלינים תתאים אדנית די גדולה עם אדמת שתילה (קונים שק מלוי בכל משתלה)
• האדנית צריכה להיות מחוררת בתחתיתה ומונחת על צלחת גדולה מתאימה
• צריך לשים את האדנית במקום עם מספיק שמש (כמה שעות ביום) ולהשקות בערך כל יומיים
• כשרוצים להשתמש, חותכים את הגבעולים במקום שהם עדיין דקים. כדאי לחתוך מעט מכל
הגבעולים (8-10 ס"מ) ולא הרבה מגבעול בודד
באופן ספציפי:
לחלק מצמחי התבלין דרושה יותר שמש ולחלקם דרושה פחות,
לחלק דרושה השקייה תכופה יותר ולחלק – פחות.
לכן, אחרי ששותלים את הצמחים כדאי לעקוב אחריהם ולראות שהם מתפתחים כראוי.
אם נדמה שהצמיחה אינה אופטימאלית, כדאי להזיז את האדנית למקום אחר ולבדוק שוב.
כשרוצים להשתמש:
חותכים את הגבעולים במקום שבו הם עדיין דקים (חשוב!). כדאי לחתוך מעט מכל הגבעולים (לקטום 8-10 ס"מ מלמעלה) ולא לחתוך גבעול בודד עד למטה, כך הצמיחה החדשה תהיה טובה יותר.
טרגון
• צמח עדין במקצת, ורגיש למזיקים
• בעל ארומה אניסית דומיננטית, מספיק ממש מעט ממנו
• מתאים למאכלי עוף, דגים, ובשר
• הטרגון אינו נפוץ כל כך במטבח הישראלי. כדאי לנסות
רוזמרין
• צמח חזק, בתנאים טובים יגדל לשיח רציני
• תבלין נהדר, מתאים לירקות בכלל ותפוחי אדמה בתנור בפרט
• בתנור, אפשר להניח גבעולים דקים שלמים או להפריד את העלים בלבד. אין צורך לקצוץ
• כתוספת לבצק או גבינה יש צורך לקצוץ דק-דק
בזיליקום
• צמח חזק, כדאי לשתול באדנית גדולה, במקום עם הרבה שמש
• כשרוצים להשתמש, להקפיד לחתוך את הגבעולים 8-10 ס"מ ולא יותר
• תבלין נהדר, מתאים למאכלים בסגנון איטלקי
• אנחנו מאד אוהבים אותו עם עגבניות
• כשיש המון בגינה אפשר להכין איתו פסטו נהדר
• שוטפים מעט, מנגבים בעדינות וחותכים לפיסות בינוניות (אין צורך לקצוץ דק)
• כדאי להוסיף ממש לקראת סוף הבישול
מרווה
• צמח עמיד, אבל צריך לשים לב לא להשקות יותר מידי
• כדאי לשתול בעציץ נפרד, במקום עם הרבה שמש
• המרווה הוא צמח עתיק באיזורנו, ואפילו מוזכר בתלמוד
• יש המון זנים, לחלקם שימושים רפואיים
• תבלין נהדר, מתאים למאכלי עוף ובשר, ולתפוחי אדמה
• כשרוצים להשתמש, קוטפים שניים-שלושה עלים מהשיח
• תבלין נהדר, מתאים למאכלי עוף ובשר, ולתפוחי אדמה
• שוטפים מעט, מנגבים בעדינות וחותכים לפיסות קטנות
נענע
• צמח חזק מאד, מתפשט, חובה לשתול בעציץ נפרד מאחר והוא נוטה להשתלט
• זקוק להרבה שמש והמון מים
• אין סוף לדברים שאפשר לעשות עם נענע. מי שאוהב – אוהב אותה בכל דבר
קורנית (טימין)
• צמח עדין יחסית, לא להשקות יותר מידי
• כדאי לשתול בעציץ נפרד, במקום עם אור ולא הרבה שמש
• תבלין נהדר, מתאים למאכלי עוף, בשר ודגים, לירקות, ולגבינות
• כשרוצים להשתמש, קוטפים כמה גבעולים
• אפשר להניח את הגבעולים בשלמותם על התבשיל
• אפשר להפריד את העלים מהגבעולים ולקצוץ דק
עוד מידע מעניין על גידול צמחי תבלין קיראו כאן
ואפשר גם לתת מתנה!
רעיון מקסים למתנה – אדנית יפיפיה עם תבלינים!