שאלה:
כלים לאפיה ובישול: כוסות מדידה וכפות מדידה
תשובה קצרה:
כוסות, כפות וכפיות מדידה הם בעלי גודל קבוע, שנמדד במ"ל (מיליליטר) – נפח.
תשובה מפורטת:
מאד כדאי להתרגל להשתמש בהם כאשר מבשלים ובמיוחד – כאשר אופים, כך כל מתכון יהיה מדוייק יותר. ההשקעה מינימאלית: אפשר להשיג סט טוב ב- 20 עד 40 שקלים בכל חנות כלי בית (לעיתים מוכרים בנפרד סט כוסות וסט כפיות).
סט של כפיות וכוסות מכיל גדלים מקובלים:
כוס, חצי כוס, רבע כוס, שליש כוס, וכפית, חצי כפית, רבע כפית, שליש כפית, וכף.
כאשר כתוב בהוראות 2 כפיות סוכר או כוס וחצי קמח – הכוונה לכמות מדוייקת, שנמדדה בעזרת כפית מידה או כוס מידה. כך שימוש קבוע בסט מדידה יהפוך כל בישול או אפייה למדוייקים ומוצלחים יותר.
בכוס מידה – בדרך כלל נפח הכוס כתוב עליה במ"ל (הכוונה למיליליטר, מידת נפח) ובנוסף יש סקאלה בכוסות: חצי, שליש וכדומה.
כוס מידה שרשום עליה מידות בכוסות בלבד (ללא מ"ל) – הנפח שלה (בישראל) הוא לרוב 240 מ"ל.
בישראל נהוג: כוס = 240 מ"ל (כוס מידה סטנדרטית שמקובלת בישראל), בדומה לשיטה האמריקאית. רוב כוסות המדידה מפיירקס שנמכרות בחנויות הן כאלה.
בחנויות נמכרות גם כוסות מדידה בנפח 250 מ"ל. כוסות כאלה נפוצות במיוחד כחלק מסט של כוסות (סט מתכת או פלסטיק שמאגד כוסות מגדלים שנים).
המידה בנפח (מ"ל) של סט מדידה:
כוס | = 240 מ"ל | (לעיתים: 250 מ"ל) | ||
½ כוס (חצי כוס) | = 120 מ"ל | (לעיתים: 125 מ"ל) | ||
½1 כוס (כוס וחצי) | = 360 מ"ל | |||
⅓ כוס (שליש כוס) | = 80 מ"ל | |||
¼ כוס (רבע כוס) | = 60 מ"ל | |||
⅔ כוס (שני-שליש כוס) | = 160 מ"ל | |||
¾ כוס (שלושת-רבעי כוס) | = 180 מ"ל | |||
כפית | = 5 מ"ל | |||
כף (= 3 כפיות) | = 15 מ"ל | |||
3 כפות | = 45 מ"ל |
המרה מכוסות לגרמים (מנפח למשקל):
מאחר וכל חומר יש לו משקל (סגולי) שונה, אם נשווה כוס סוכר לכוס קמח – המשקל שלהן יהיה שונה למרות שהנפח שלהן זהה (אם נמלא כוס אחת בסוכר וכוס שניה בקמח ונשפוך את שתיהו על השולחן נקבל 2 "ערמות" בגודל דומה אבל משקל כל ערמה יהיה שונה).
לכן כשהכמויות במתכון ניתנות בכוסות אי אפשר להמיר אותן למשקל באופן אוטומטי – יש לתרגם כל כוס למשקל לפי החומר: כוסות קמח לפי 140 גרם לכוס, כוסות סוכר לפי 200 גרם לכוס, וכך הלאה.
כאן תוכלו למצוא טבלה מלאה של המרות, מגרמים לכוסות ולהיפך, לפי חומר.
המידות בטבלה מתייחסות לנהוג בישראל:
בארצות אחרות בעולם נהוגות לעיתים מידות שונות. לכן, כאשר מסתכלים על מתכון מארץ אחרת, יש לשים לב להמיר נכון את הכמויות.
איך בודקים האם כוס המדידה תקינה?
אני נתקלתי לא פעם בכוסות לא מדוייקות – כדי להימנע מכך, עדיף לקנות כוס מידה של יצרן ידוע.
אם יש ברשותכם משקל, אפשר לבדוק את כוס המידה:
ממלאים אותה במים ושוקלים – משקל המים בכוס צריך להיות כמעט שווה לנפח שלה: כוס של 240 מ"ל מלאה במים צריכה לשקול כמעט 240 גרם (מעט פחות).
הנה איך בודקים:
שימו כוס ריקה על המישקל. הדליקו את המשקל ואפסו אותו. מלאו את הכוס במים עד הקצה – האם המשקל מראה על בין 237-240? אם כן, הכוס תקינה.
שאלה חוזרת: כמה זה 200 מל בכוסות?
200 מ"ל זה פחות או יותר כוס רגילה, לא גדולה (כזכור, כוס מידה מכילה 240 מ"ל).
פטנט מומלץ: השתמשו בכוס חד פעמית סטנדרטית – כוס כזאת מלאה עד הקצה זה 200 מ"ל.