פורסם ב יום עצמאות, עוגות בחושות, עוגות פירות

עוגת תפוזים גבוהה ועסיסית

העוגה הזאת, כשרק מתבוננים בה, טעם התפוז עומד על קצה הלשון. חמצמץ-מתוק, עטוף בעוגה הכי רכה ועסיסית. וגם הפתעות יש בה: חתיכות של קליפות תפוז, שמוסיפות עיקצוץ של מרירות כובשת שעושה חשק לעוד..


מתכון לעוגת תפוזים גבוהה ועסיסית ומיוחדת

עוגת תפוזים גבוהה, עסיסית ומיוחדת שנראית מדהים כשאופים אותה בתבנית קוגלהוף. כאן בתמונה אפיתי בתבנית קוגלהוף – אבל אפשר להכין את העוגה בכל תבנית: קוגלהוף, פיירקס בקוטר 26 ס"מ, תבניות קאפקייקס, תבנית ריבועית גדולה, תבניות אינגלישקייק – בכל תבנית העוגה יוצאת מעט שונה.

העוגה טעימה מאד כשהיא עדיין טרייה, כשעה-שעתיים אחרי האפייה, וטעימה מאד למחרת. ליום אחד, במיוחד בחורף, אין צורך לשמור במקרר.

לעוגה מושלמת:

• מחלצים את העוגה מהתבנית רק לאחר שהתקררה לגמרי (הסבר מלא ראו בהערות)
• כדי שהעוגה לא תהיה מרה מדי, התפוז שמרסקים צריך להיות עם קליפה דקה.
• אם התפוזים לא מספיק מתוקים מוסיפים מעט סוכר או (עדיף) תרכיז תפוזים פריגת.

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים
לתבנית קוגלהוף / פיירקס 26 ס"מ / 2 אינגלישקייק

לעוגה
 5 ביצים L
 ⅓1 כוס (265 גרם) סוכר דמררה
 2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל (רצוי לעוגות בחושות)
 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
 ¾ כוס (185 מ"ל) שמן קנולה
 ¾ כוס (185 מ"ל) מיץ תפוזים טרי (בערך 2 תפוזים)
 1 תפוז גדול גדול עם קליפה דקה
 1 כפית תמצית ווניל משובחת

לאפייה
 5 גרם חמאה או תרסיס שמן לשימון התבנית
 1 כף קמח

לציפוי (אופציונאלי)
 ⅓ כוס (80 מ"ל) מיץ תפוזים טרי
 ⅓ כוס (55 גרם) סוכר חום
 3 כפות ליקר שקדים (אמרטו)
 4 כפות קונפיטורה משמש

להגשה (אופציונאלי)
 קצפת
 ברנדי

אם התפוזים לא מספיק מתוקים
• מוסיפים מעט סוכר (וטועמים) או (עדיף) 1-2 כפות של תרכיז תפוזים פריגת.
• לעוגה + לציפוי ביחד דרושים 4 תפוזים

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

עוגת תפוזים גבוהה

⇓ הסבר קצר
1.    מרסקים תפוז: שוטפים (עם סבון), קוטמים קצוות, חותכים לחתיכות גדולות, מרסקים במעבד מזון כחצי דקה, עד שמתקבלת עיסה לא דייסתית עם חתיכות קטנות של קליפה.

2.    מחממים תנור אפייה ל-  160° [צלזיוס] (עם רשת באמצע).

3.    סוחטים את התפוזים ומוסיפים למיץ את תמצית הווניל.
(אם התפוזים לא מספיק מתוקים מוסיפים סוכר/תרכיז פריגת)

4.    מנפים קמח לקערה נפרדת.

5.    משמנים ומקמחים את התבנית ביסודיות.

6.    מקציפים ביצים וסוכר במהירות גבוהה 5-8 דקות עד שהמסה בהירה ותפוחה.

7.    מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה ומוזגים פנימה באיטיות את השמן והמיץ עם הווניל. עוצרים, מוסיפים תפוז מרוסק ואבקת אפייה ושוב מפעילים במהירות נמוכה עד שהתערובת מתאחדת. משאירים לעמוד 3 דקות.

8.    מוסיפים את הקמח לקצף הביצים: מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה ומוסיפים את הקמח בהדרגה, תוך כדי הקצפה, עד שהתערובת אחידה.

9.    יוצקים לתבנית (דופקים את התבנית על השיש כדי להוציא אויר).

10.  מעבירים לתנור, מורידים ל- 150°, ואופים:
• תבנית תנור גדולה – מכניסים לאמצע התנור, ל- 25-30 דקות
• תבנית עגולה/אינגלישקייק – מכניסים לאמצע התנור, ל- 33-38 דקות
• קוגלהוף – מכניסים לשליש תחתון, ל- 43-48 דקות
בודקים עם קיסם – כמעט יבש, ועוגה קפיצית למגע. מוציאים מיד ומקררים כשעה.

הכנת הציפוי

בסיר קטן מניחים את כל החומרים, מחממים על אש בינונית תוך כדי עירבוב עד לרתיחה עדינה. מנמיכים אש, ומבשלים 4 דקות.

סיום – לאחר שהעוגה התקררה

• מחלצים את העוגה בעדינות מתבנית קוגלהוף (הסבר בהערות)
• או חותכים לריבועים (או עיגולים) בתוך התבנית אם אפינו בתנית תנור גדולה
• מחממים את הציפוי ויוצקים על העוגה. לאחר כחצי שעה הציפוי נספג.

תוספות

אפשר למזוג כף ברנדי על כל מנה (מתאים לריבועים). אפשר להגיש עם קצפת.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    מרסקים תפוז שלם
רצוי תפוז בעל קליפה דקה – קליפה עבה מדי תגרום לעוגה לצאת מרה מדי.
שוטפים את התפוז, חותכים וזורקים את הקצוות, וחותכים לחתיכות גדולות.
שמים במעבד מזון, ומפעילים לחצי דקה. אם נותרו חתיכות קליפה גדולות מפעילים עוד טיפונת, עד שמתקבלת עיסה לא דייסתית עם חתיכות קטנות של קליפה.

2.    מחממים תנור תנור
מחממים תנור אפייה ל-  160° [צלזיוס] (עם רשת באמצע).

3.    מכינים את התפוזים
סוחטים תפוזים – אם התפוזים לא מספיק מתוקים אפשר להוסיף סוכר או תרכיז פריגת תפוזים. מוסיפים לתפוזים את תמצית הווניל.

4.    מנפים קמח
מנפים את הקמח לקערה נפרדת.

♦ לנפות קמח?

חשוב מאד לנפות את הקמח – זה תורם לאווריריות של העוגה.
אפשר לנפות קמח במסננת פשוטה עם חורים קטנטנים – אין צורך בנפת קמח.

5.    מכינים תבנית
• משמנים ביסודיות (במיוחד בתבנית קוגלהוף): עם תרסיס שמן, או מברישים את התבנית במעט חמאה רכה מאד (או מומסת במיקרוגל) בעזרת מברשת.
• מקמחים: מפזרים סביב כף קמח, מנענעים עד אשר התבנית כולה מצופה בקמח, וזורקים את העודפים.

6.    מקציפים ביצים
מניחים בקערת המיקסר ביצים וסוכר. מתחילים להקציף במהירות נמוכה ומגבירים בהדרגה למהירות גבוהה. מקציפים 5-8 דקות עד שהמסה הופכת בהירה ותפוחה.
(כאשר משתמשים בסוכר דמררה, התערובת יוצאת פחות בהירה ופחות תפוחה בהשוואה להקצפת ביצים שלמות עם סוכר לבן).

7.    מוסיפים את הנוזלים
• מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה, ומוזגים פנימה באיטיות את השמן, והמיץ עם הווניל (לוקח כחצי דקה).
• עוצרים את המיקסר, מוסיפים את התפוז המרוסק ואבקת אפייה, ומפעילים את המיקסר במהירות נמוכה לכמה שניות, עד שהתערובת מתאחדת.
• משאירים לעמוד 3 דקות.

8.    מוסיפים את הקמח
מוסיפים את הקמח בהדרגה: מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה, ומוסיפים את הקמח כף אחר כף, בלי הפסקות, תוך כדי הקצפה איטית רצופה, עד אשר התערובת אחידה. איחוד הקמח לתוך התערובת לוקח כחצי דקה.

9.    מעבירים לתבנית
יוצקים את תערובת הבצק לתוך התבנית. דופקים את התבנית על השיש כדי להוציא אויר ומנערים מעט את התבנית על מנת ליישר.

10.  אפייה
מעבירים לתנור, מורידים את הטמפרטורה ל- 150°, ואופים:
• תבנית תנור סטנדרטית גדולה – מכניסים לאמצע התנור, ל- 25-30 דקות
• תבנית עגולה (26 ס"מ) או אינגלישקייק – מכניסים לאמצע התנור, ל- 33-38 דקות
• תבנית קוגלהוף – מכניסים לשליש תחתון (שלב 2), ל- 43-48 דקות

בודקים 5 דקות לפני תום הזמן: מוציאים את התבנית, מכניסים קיסם קרוב למרכז העוגה ומוציאים – הקיסם צריך להיות כמעט יבש, עם מעט פירורים לחים עליו. לוחצים בעדינות עם שתי אצבעות צמודות (עם הכריות) – העוגה צריכה להיות קפיצית למגע.

כשהעוגה מוכנה, מוציאים מיד מהתנור ומשאירים להתקרר על השיש (כשעה).

הכנת הציפוי

בסיר קטן מניחים את כל החומרים (מיץ תפוזים, סוכר, ליקר, וריבה). מחממים על אש בינונית, תוך כדי עירבוב, עד לרתיחה עדינה. מנמיכים אש, ומבשלים עוד 4 דקות.

סיום

לאחר שהעוגה התקררה לגמרי:
תבנית קוגלהוף: מחלצים בעדינות, ומעבירים לצלחת הגשה (ראו הערות).
תבנית תנור: חותכים לריבועים או עיגולים (בתוך התבנית).
מחממים את הציפוי ויוצקים מעל העוגה ומשאירים לעמוד.
לאחר כחצי שעה הציפוי כולו נספג.
תבנית תנור: לאחר שהציפוי כולו נספג מעבירים את הריבועים למגש.

הגשה (אופציונאלי)

מתאים במיוחד לאפייה בתבנית גדולה וחיתוך לריבועים:
מוזגים כף ברנדי על כל ריבוע, ומניחים (מעל או ליד) כף קצפת מתוקה.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» תבנית קוגלהוף 26 ס"מ או תבנית פיירקס עגולה בקוטר 26 ס"מ
או תבנית תנור סטנדרטית גדולה (42-46 ס"מ על 37 ס"מ) – מתקבלת עוגה נמוכה
או 2 תבניות אינגליש
» מיקסר
» מעבד מזון
» מסחטת מיץ (לא חובה)
» סיר קטן להכנת הציפוי

♦ לא מומלץ להשתמש בתבניות מסיליקון או בתבנית קפיצית
הערות
• עוגה חמימה או קרה: העוגה טעימה מאד כשהיא עדיין טרייה, כשעה-שעתיים אחרי האפייה, וטעימה מאד למחרת. ליום אחד, במיוחד בחורף, אין צורך להכניס למקרר.
• ביצים: להקצפה מהירה וטובה יותר – כדאי להוציא מהמקרר חצי שעה לפני השימוש.
• קמח: רצוי להשתמש בקמח ייעודי לעוגות בחושות (כגון שטיבל מס.5).
• תפוזים: עדיף תפוזי מיץ מתוקים. ולריסוק, תפוז ממש כתום עם קליפה דקה.

חילוץ מתבנית קוגלהוף

כמו בכל עוגה בחושה, יש להמתין שהעוגה תתקרר לגמרי, לפני שמוציאים מהתבנית. ואז: מעבירים סכין בין העוגה לתבנית, דופקים חזק את התבנית על שולחן (עץ), מניחים צלחת הגשה גדולה על התבנית, והופכים ביחד. מנענעים טיפה את התבנית ומרימים למעלה.

וזה מה שקרה לנו במסיבת יום ההולדת
הכל עבד ממש לפי התוכנית: הכנתי את העוגה יום קודם, ציפיתי בנדיבות ברוטב כך שתהיה עשירה במיוחד והשארתי ללילה כך שהטעמים יספגו בה היטב. למחרת, ביום ההולדת, העוגה הייתה צריכה להיות בשיאה! ואכן, העוגה היתה יפה לתפארת, ונראה היה שיצאה מוצלחת במיוחד.

אבל כשטעמתי (רק למחרת המסיבה..) העוגה היתה מרירה מדי.

ואז נזכרתי בתפוז השלם שריסקתי פנימה. זה היה תפוז עם "תפוזון" קטן כזה בקצהו, מכירים את זה? מר-מר-מר.. וניזכרתי באותה שניונת, כשחתכתי את התפוז, והתלבטתי לרגע – לזרוק את התפוזון הזה או להשאיר? השארתי והמשכתי הלאה 🙁 לומדים מכל דבר.

נרות יום הולדת

המסיבה היתה ממש נהדרת, האוכל היה מוצלח, העוגות חוסלו, והברכות שימחו. הילד הבכור שלנו בן 18 שנים ואנחנו אחרי 18 חגיגות וכבר מצפים לחגיגות הבאות.

המרירות המעט חזקה מדי של העוגה לא הייתה מתוכננת, אבל בדיעבד היא דווקא סוג של עיקצוץ בפה כזה, מין זיכרון, כזה שמאיר ומדגיש את המתיקות הרבה שהיתה במסיבה.

השבוע אכין את העוגה שוב (אני מאמינה שחייב להיות תיקון). וחוצמזה, זו עוגה שממלאת את הבית בניחוחות מזמינים ומחבקים, עוגה של חורף. אין כמוה לשבת בבוקר.. וכבר אמרתי שהיא קלה מאד להכנה?

עוגת תפוזים אפויה בתבנית קוגלהוף

העוגה נהדרת כששלושת הטעמים – מתוק – חמוץ – מריר – מאוזנים במדוייק. אז היא פשוט מושלמת. בגלל החיבור בין הטעמים המנוגדים הללו אי אפשר להפסיק לאכול אותה.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 25 דקות
• זמן אפייה: 30-50 דקות, לפי התבנית
• כדאי להוציא את הביצים מהמקרר חצי שעה קודם
• נשמר היטב 4 ימים (בחורף: 3 ימים לא במקרר. כשחם, מיד במקרר)
• קאפקייקס: אפשר לאפות בצורת קאפקייקס, ולהוסיף ציפוי ריבה עבה, לכבוד חנוכה

אפשר לאפות בתבנית תנור פשוטה..

wn-ugat-tapoozim-asisit-meyuhedet-201 wn-ugat-tapoozim-asisit-meyuhedet-202

ואפשר להוסיף גם קצפת ← עוגת תפוזים עם קצפת

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: