פורסם ב אוכל שילדים אוהבים, ארוחת צהריים, מתכונים למתחילים, תפוחי אדמה בתנור

פירה תפוחי אדמה

איך מכינים פירה? מתכון פירה מושלם – כזה שהילדים (וגם הגדולים) אוהבים. יש לנו 3 כללים פשוטים איך מכינים פירה תפוחי אדמה טעים שתמיד מצליח.. לא תפסיקו להכין. כל המתכון בתמונות.


מתכון לפירה תפוחי אדמה

הנה שלושת הכללים שלנו: לבחור תפוחי אדמה מתאימים (ראו הערות), לבשל כמה שצריך (לא יותר מדי ולא פחות מדי), ולהוציא מיד מהסיר בתום הבישול. על כל השאר אפשר להתפשר..

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים

לפירה
 2 ק"ג תפוחי אדמה לאפייה (ראט או השקית הצהובה של הדוד משה)
 75-100 גרם חמאה, לפי הטעם (אם מוסיפים שמנת: 50-75 גרם)
 ⅔- ½ כוס שמנת מתוקה (לא חובה)
 1 כפית מלח בישול
 2 כפיות מלח שולחן

תוספות: עורמים על הפירה המוכן ומגישים:
 בצל ירוק קצוץ / עירית קצוצה / בצל מטוגן / פטריות מטוגנות / שמנת חמוצה

עוד אפשרות
 מערבבים עם פירה בטטה

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

פירה תפוחי אדמה

⇓ הסבר קצר
1.    מסדרים את תפוחי האדמה בסיר, מכסים במים קרים, ומוסיפים 1 כפית מלח בישול.

2.    מביאים לרתיחה על אש גבוהה וגדולה. מנמיכים את האש. מבשלים 30-50 דקות, לפי הגודל. בודקים עם סכין חדה – הסכין חייבת לחדור בקלות.

3.    בסיום הבישול מוציאים מהסיר ומניחים על מגש גדול (אפשר על נייר סופג). חשוב שהתפודים יתייבשו לגמרי!

4.    מקלפים עם סכין כהה (מושכים את הקליפות – הן נפרדות בקלות) ומניחים בקערה. קל יותר לקלף תפו"א קרים. אפשר לחכות שהתפודים יתקררו ואז לקלף.

5.    מוסיפים חמאה חתוכה לקוביות. אם תפו"א קרים, מחממים במיקרוגל את הקערה כולה, עם התפודים המקולפים והחמאה, 3 דקות.

6.    מועכים בעזרת מועך תפוחי אדמה או מזלג גדול, עד למרקם הרצוי – אנחנו אוהבים שנשארות חתיכות קטנות ולכן אצלנו לא מועכים "עד הסוף"..

7.    מוסיפים 2 כפיות מלח שולחן, מערבבים וטועמים. אם צריך, מוסיפים עוד חצי כפית.

8.    תוספת אופציונאלית – שמנת מתוקה: מחממים שמנת מתוקה במיקרוגל (כדקה), מוסיפים לפירה בהדרגה ומערבבים.

9.    הגשה: אפשר להגיש כמו שזה, או:
•    לקשט בבצל ירוק או עירית – קוצצים ומפזרים מעל לפירה.
•    להוסיף בצל או פטריות – מטגנים בנפרד ומניחים על הפירה.
•    להגיש עם שמנת חמוצה ליד.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    הכנת תפוחי האדמה
מסדרים את תפוחי האדמה בסיר רחב, מכסים במים קרים, ומוסיפים 1 כפית מלח בישול. מכסים במיכסה.

2.    בישול
מניחים על אש גבוהה וגדולה. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש.
מבשלים 30-50 דקות, לפי הגודל:
•    תפוחי אדמה צרים וארוכים כמו ראט – מבשלים 30 דקות.
•    תפוחי אדמה צהובים בינוניים – מבשלים 40-45 דקות.
•    תפוחי אדמה צהובים גדולים – מבשלים 50 דקות.
בודקים עם סכין חדה האם מוכן – הסכין חייבת לחדור בקלות לתוך תפוח האדמה.
מוציאים מהסיר מיד בסיום הבישול ומניחים על מגש גדול, אפשר עם נייר סופג.
הערה: חשוב שתפוחי האדמה יתייבשו לגמרי! אם משאירים את תפוחי האדמה בתוך מי הבישול או אם נשארים מעט מים בקרקעית הסיר – התפודים יספגו מים בתהליך ההתקררות שלהם והפירה יצא פחות טעים.

3.    קילוף
מקלפים עם סכין כהה: מושכים את הקליפות – הן נפרדות בקלות.
קל יותר לקלף תפו"א קרים. אפשר לחכות 10 דקות שהתפודים יתקררו ואז לקלף.
מניחים את תפוחי האדמה המקולפים בקערה (רצוי לא מפלסטיק ולא ממתכת).

4.    הכנת הפירה
אם תפוחי האדמה התקררו, מוסיפים לקערה עם התפודים המקולפים את החמאה, ומחממים במיקרוגל 3 דקות.
מועכים בעזרת מועך תפוחי אדמה או מזלג גדול, עד למרקם הרצוי.
אנחנו אוהבים שנשארות חתיכות קטנות ולכן לא מועכים "עד הסוף".
מי שאוהב ממש קרם – יכול למעוך יותר, רצוי עם כלי מתאים.
מוסיפים 2 כפיות מלח שולחן, מערבבים היטב עם המזלג וטועמים. אם צריך, מוסיפים עוד חצי כפית.

5.    תוספת אופציונאלית – שמנת מתוקה
מחממים שמנת מתוקה במיקרוגל, כדקה.
מוסיפים לפירה בהדרגה, ומערבבים עם המזלג תוך כדי מזיגה. ברגע שהשמנת נבלעת בפירה, מפסיקים לערבב (לא למעוך ולערבב עוד ועוד. זה עלול להפוך את הפירה לצמיגי).

6.    הגשה
לפני הגשה, אפשר לחמם שוב, במיקרוגל. אפשר להגיש כמו שזה, או אחרי החימום:
•    לקשט בבצל ירוק או עירית – קוצצים ומפזרים מעל לפירה.
•    להוסיף בצל או פטריות – מטגנים בנפרד ומניחים על הפירה.
•    להגיש עם שמנת חמוצה ליד.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» סיר גדול שיכול להכיל את כל תפוחי האדמה
» מועך תפוחי אדמה (לא חובה). אפשר להשתמש במזלג, כדאי הכי גדול שיש
» קערה גדולה ורחבה, רצוי לא מפלסטיק

הערות
איזה תפוח אדמה מתאים לפירה

תפו"א צהובים-בהירים חלקים ודי גדולים, כמו תפו"א למלוי ואפייה בשקית הצהובה של הדוד משה, הם הבחירה שלנו שתמיד מצליחה. או תפו"א צרים וארוכים מזן ראט Ratte – מאד טעימים ומאד מתאימים לפירה, אך פחות נפוצים.

כמה זמן מבשלים?

תלוי בגודל. החל מ- 30 דקות לתפוחי אדמה צרים וארוכים, דרך 40-45 דקות לתפוחי אדמה בינוניים ועד 50 דקות לתפו"א גדולים.

האם מקלפים?

עדיף לבשל עם קליפה על מנת לצמצם חדירת מים. הפירה טעים יותר ככל שהתפו"א יבש יותר. אם ממהרים, אפשר לקלף ולחתוך – זה מקצר את זמן הבישול.

האם לייבש?

המהדרים מציעים לייבש את תפוחי האדמה לאחר הבישול – בסיר ללא מים, על האש, או בתבנית בתנור, וכן לקלף אותם מיד, בעודם חמים מאד.

אנחנו מדלגים על הייבוש, ועל הכוויות ביידים, אבל: מוציאים את תפוחי האדמה מהסיר מיד בתום הבישול ומניחים אותם על מגש גדול מרופד בנייר סופג. הם מתקררים מעט ומתייבשים..

לשמור במקרר?

אפשר לבשל מראש ולשמור לא מקולף במקרר 2-3 ימים (בקערה ללא מיכסה). אנחנו אוהבים מאד גם אחרי לילה במקרר אבל יש הבדל בין הזנים: יש זנים שאחרי יום במקרר פחות טעימים – אפשר לראות שהם מתפוררים כשמקלפים אותם.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 15 דקות
• זמן בישול: 30-50 דקות (תלוי בגודל התפוד)
• מקרר: נשמר מצויין במקרר יומיים-שלושה. מוציאים מנה אחת ומחממים
• חימום: רק במיקרוגל (כדאי לחמם מנות קטנות)
• הכמות במתכון: 8-10 מנות

תפוחי אדמה – כל מה שכדאי לדעת

• חשוב להשתמש בתפוחי אדמה יפים וטריים – שלא עמדו יותר מכשבוע.
• איזה תפוח אדמה: היום ניתן להשיג תפוחי אדמה מסוגים שונים – כולם גדלים בישראל! לכל סוג טעם שונה ויתרונות אחרים: מדריך סוגי תפוחי אדמה בישראל.
• זן שמתאים במיוחד לפירה: ראט (Ratte) או תפוחי אדמה צהובים-בהירים גדולים, כמו למשל זני האפייה בשקית הצהובה של הדוד משה (כמו ויולדי וג`לי) – הם הבחירה שלנו למתכון פירה.
• איך לאחסן: תפוחי אדמה יש לשמור במקום חשוך, מאוורר וקריר. לא במיכל סגור, לא בשקיות ניילון ולא במקרר (למעט תפו"א באריזה מיוחדת למיקרו).
• איך יודעים שתפוח האדמה ישן? תפו"א ישנים מוציאים ניצנים, הם מתרככים ואפילו מתקמטים, ויש להם ריח רע.
עוד הצעות למתכוני תפוחי אדמה מעולים

פירה תפוחי אדמה

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 2 / 5. דירגו אותנו עד כה: 1

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: