פורסם ב אוכל שילדים אוהבים, ארוחת צהריים, בשר, סוכות

קציצות בתנור: קציצות בשר טחון ללא טיגון

קציצות בתנור – עסיסיות, טעימות, ריחניות, עם קרום מתפצח ותוך רך ואוורירי.. כן, קציצות אצלנו זה שמחה. הכי פשוט, הכי בסיסי, הכי טעים! אבל לטגן אני פחות אוהבת (בקיץ חם, בחורף הכל סגור) אז במקום לטגן – מכינים קציצות בתנור!


מתכון קציצות בתנור – מבשר טחון, ללא טיגון, מושלמות!

הכי חשוב – בשר טוב. אני מערבבת צלעות טריות עם הודו אדום. דבר שני, מוסיפים המון ירוק: בצל, כרישה, שום, פטרוזיליה, שמיר (לא חייבים. אפשר כוסברה). דבר שלישי – מברישים בשמן זית לפני שמכניסים לתנור – זהו!

אל תוותרו על ירק ולחם – זה "מאוורר" את הקציצה, משפר את הטעם ומגדיל את הכמות.. ואם יש לכם זמן, השאירו את תערובת הירק והבשר לעמוד חצי שעה, לחיזוק טעמים.

ראו תמונות, שלב אחר שלב

קציצות בתנור - בשר טרי טחון תוספות לקציצות בשר בצל וכרישה מטוגנים ירק קצוץ מוסיפים לקציצות חלה וביצים תערובת בשר לקציצות קציצות בתנור עם שמן זית קציצות בתנור - צלייה קצרה בחום גבוה קציצות בתנור קציצות בתנור - מוציאים והופכים צד קציצות בתנור - מוציאים והופכים צד קציצות בתנור - לא להשאיר להתקרר בתבנית

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים

הבשר
 1.2 ק"ג צלעות בקר טרי טחון
 750 גרם הודו אדום טרי טחון

הירקות לטיגון
 4 כפות שמן זית (¼ כוס) לטיגון הירקות
 4 בצלים יבשים (רצוי בצל לבן)
 3 כרישות בינוניות (או 4 קטנות)
 ½1 ראש שום

התוספות לתוך בשר
 6 פרוסות לחם
 3 ביצים
 חבילה גדולה פטרוזיליה (¼1 כוסות פטרוזיליה קצוצה)
 חבילה גדולה שמיר (¼1 כוסות שמיר קצוץ)
 ½3 כפיות מלח בישול גרוס
 ½ כפית פלפל שחור טרי גרוס
 ½ כפית פלפל לבן

בתבנית
 ⅓ כוס שמן זית למריחת הקציצות
 נייר אפייה (4 גיליונות בודדים או גליל)

הערות
 • בחנות: מבקשים נתח של 1.2 ק"ג צלעות. מבקשים מהקצב לנקות שומנים גדולים (בערך 50-70 גרם),
לשטוף, ולטחון פעם אחת. מתקבל כ- 1.15 ק"ג בשר טחון נטו. כמות בשר כוללת, ביחד עם ההודו, כ- 1.9 ק"ג.
 • פרוסות לחם - אפשר חלה אבל כדאי לחם מלא או מלא קל

אופן הכנה

⇓ הסבר קצר
1.    קוצצים בצל וכרישה הכי קטן (כדאי להיעזר בקוצץ ירקות). כותשים שום.

2.    מטגנים: מחממים מחבת, מוסיפים שמן זית, ומטגנים על אש בינונית תוך כדי עירבוב – מוסיפים לפי הסדר: בצל – 4 דקות, כרישה – 2 דקות. מנמיכים את האש, מוסיפים שום ומטגנים דקה נוספת. מכבים אש. משאירים להתקרר.

3.    מחממים תנור אפייה ל- 250° [צלזיוס] במצב גריל + "טורבו".
אם יש זמן להשהות את התערובת חצי שעה, אפשר להדליק את התנור בהמשך. מדליקים את התנור לפני שמתחילים להכין את הקציצות.
♦ מצב גריל + "טורבו" – חפשו את הציור: החימום מופעל מלמעלה והמאוורר עובד

4.    קוצצים דק פטרוזיליה ושמיר. מסירים את הקרום וחותכים את הלחם הכי קטן. טורפים ביצים עם מלח ופלפל. מוסיפים את הלחם לביצים ומערבבים היטב.

5.      מחברים: מניחים בקערה גדולה את שני סוגי הבשר ומערבבים מעט. מוסיפים את הביצים והלחם ומאחדים במהירות. מוסיפים את הירק ומאחדים, ומסיימים בבצל המטוגן.
אם יש זמן, רצוי להשהות את התערובת חצי שעה עד שעה.

6.    מכינים קציצות: מרפדים 2 תבניות אפייה בנייר אפייה (משאירים שוליים בצדדים).
מכינים קציצות שטוחות, בידיים מעט רטובות, בקוטר 6-7 ס"מ ובגובה 1.5 ס"מ, ומניחים בתבנית בצפיפות (חמש על חמש, 25 בתבנית). מברישים את הקציצות במעט שמן זית.

7.      אפייה: מכניסים לתנור, שלב 4 (כמעט הכי עליון), למשך 12 דקות.
• מוציאים מהתנור, ומעלים טמפרטורה לגריל III.
• מעבירים את הקציצות לצלחת, ומחליפים נייר אפייה: מקפלים לכיוון האמצע ומרימים את הנייר המשומש, כולל הנוזלים שעליו. זורקים ושמים נייר אפייה חדש.
• מחזירים את הקציצות הפוכות לתבנית – הצד המטוגן כלפי מטה, ומורחים שוב שמן זית.
• מחזירים לתנור (שלב 4) למשך 4-5 דקות – לפי כמה שרוצים שחום. מוציאים מיד כשמוכן!

הערה: נייר האפייה עלול להשחים בקצוות (ראו גם הערות בסוף).

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    הכנת הירקות לטגון
בצל: קוצצים הכי קטן שאפשר (ריבועים בגודל חצי ס"מ. כדאי להיעזר בקוצץ ירקות).
כרישה: פורסים את החלק הלבן והירוק בהיר לאורך, וקוצצים דק.
שום: לקלף שיניים ולכתוש קטן (בכותש שום) או לקצוץ דק.

2.    מטגנים
מחממים מחבת במשך כחצי דקה, מוסיפים 4 כפות שמן זית, ומחכים חצי דקה.
מוסיפים את הבצל ומטגנים על אש בינונית-חזקה במשך 4 דקות, עד שהבצל חצי-שקוף. מערבבים מידי פעם עם כף עץ.
מוסיפים את הכרישה ומטגנים על אש חזקה במשך 2 דקות נוספות, עד שהבצל והכרישה מתרככים אבל לא מזהיבים!. מערבבים מידי פעם.
מנמיכים את האש, מוסיפים את השום, ומטגנים במשך דקה נוספת תוך כדי עירבוב.
מכבים את האש ומשאירים את הירקות להתקרר במחבת (יש לצנן לגמרי).

3.    תנור
אם אין זמן להשהות את התערובת לחצי שעה – שעה, מדליקים עכשיו את התנור:
מחממים תנור אפייה ל- 250° [צלזיוס] במצב גריל + "טורבו".
אם יש זמן להשהות את התערובת, אפשר להדליק את התנור יותר מאוחר:
מדליקים את התנור לפני שמתחילים להכין את הקציצות.
♦ מצב גריל + "טורבו" – חפשו את הציור: החימום מופעל מלמעלה והמאוורר עובד

4.    מכינים את התוספות: ירק, ביצים, לחם
פטרוזיליה ושמיר: שוטפים, מנערים, מפרידים את העלים (זורקים גבעולים), וקוצצים דק.
ביצים: שוברים את הביצים לקערה קטנה, מוסיפים מלח ופלפל, ומקשקשים היטב.
לחם: חותכים את "הקשה" וזורקים. את החלק הרך חותכים לריבועים קטנים.
מוסיפים את הלחם לקערת הביצים ומערבבים היטב, עד שהלחם סופג את הביצים.

5.    מחברים
מניחים בקערה גדולה את שני סוגי הבשר. מערבבים מעט בעזרת מזלג גדול או בידיים.
מוסיפים את תערובת הביצים לבשר ומאחדים היטב במהירות. לא ללוש כמו בצק!
מוסיפים את הפטרוזיליה והשמיר לבשר ומאחדים היטב במהירות.
מוסיפים את הירקות המטוגנים (לאחר שהתקררו לגמרי) ומאחדים היטב במהירות.
אם יש זמן, כדאי לתת לתערובת לעמוד חצי שעה עד שעה

6.    מכינים קציצות
מרפדים 2 תבניות בנייר אפייה – יש לרפד במלבן-נייר שגדול מהתבנית, כך שישארו שוליים לא גדולים מכל צד.

מרטיבים מעט את הידיים מידי זמן, ויוצרים קציצות:

•    מגלגלים בין שתי כפות הידיים ויוצרים כדור (בגודל כדור גולף), משטחים מעט, מניחים בתבנית ומשטחים שוב עם שתי אצבעות צמודות.
•    קוטר הקציצה צריך להיות כ- 6-7 ס"מ וגובהה כ- 1.5 ס"מ.
•    מניחים את הקציצות צמודות לגמרי (הן מתכווצות בתנור).
•    על מנת שהקציצות תהיינה אווריריות – לא מהדקים חזק מדי בזמן הגילגול לכדור.
•    על מנת שהקציצות לא תתפרקנה ולא תישרפנה בקצוות – הן צריכות להיות מחוברות היטב, וללא "חורים" בהיקף.
•    כדאי לשמור על גודל וגובה אחידים – כך כולן תהיינה מוכנות באותו זמן.
•    מרטיבים את הידיים מידי פעם – כשעובדים עם ידיים יבשות הבשר נדבק לידיים.
•    ממשיכים עד שהתבנית מלאה: בתבנית סטנדרטית (כ- 37 על 46 ס"מ) אפשר להכניס חמש שורות של חמש קציצות בכל שורה.
•    כשגומרים למלא תבנית, מורחים על כל קציצה מעט שמן זית בעזרת מברשת (שומרים את הקערה, השמן והמברשת להמשך).

(מכניסים את התבנית לתנור ובינתיים מכינים את התבנית השניה)

7.    אפייה
•    מכניסים לתנור, שלב 4 (כמעט הכי עליון), למשך 12 דקות.
•    מוציאים מהתנור (סוגרים מיד את הדלת), ומעלים את הטמפרטורה לגריל III.
•    מוציאים את הקציצות מהתבנית עם מלקחיים (בזהירות, שלא יתפרקו) ומניחים על צלחת – בלי להפוך, החלק המטוגן יותר למעלה.
•    מקפלים את הנייר עם הנוזלים שבו לכיוון המרכז, מרימים בזהירות עם הנוזלים, וזורקים.
•    שמים נייר אפייה חדש (אם התבנית רטובה מנגבים קודם).
•    מחזירים את הקציצות לתבנית, עם הצד המטוגן כלפי מטה.
•    מורחים שוב על כל קציצה מעט שמן זית בעזרת מברשת.
•    מחזירים לתנור (שלב 4), למשך 4-5 דקות, לפי כמה שאוהבים שחום. מוציאים מיד.

הערה: נייר האפייה עלול להשחים בקצוות. ראו הערות בסוף.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» תבנית אפייה גדולה לתנור (תבנית סטנדרטית של תנור אפייה) – רצוי 2 תבניות, אפשר אחת
» מחבת טפלון גדולה לטיגון הבצל
» קרש חיתוך גדול
» סכין גדולה וטובה
» מלקחיים (לא חובה)
» כותש שום (לא הכרחי)
» מברשת למריחת השמן (רצוי מאד)
» נייר אפייה (4 גיליונות בודדים או גליל, אפשר מסיליקון)

הערות
נייר אפייה בתנור

• נייר האפייה עלול להשחים קצת בקצוות. הניייר לא נשרף, הוא משחים, מתייבש ומתפורר. לנו זה לא מפריע, אבל צריך לשים לב: על גבי אריזת הנייר כתוב שיש מגבלת טפמרטורה, ולכן צריך לקחת זאת בחשבון.
• אפשר להשתמש בנייר אפייה מסיליקון, שלא נשרף וקל לשטוף אותו לשימוש חוזר.
• אפשר גם לשמן את התבנית ולהניח את הקציצות ישירות על התבנית ללא נייר.
• החלפת נייר באמצע: כשהופכים את הקציצות חשוב לשים נייר חדש ויבש, אחרת הקציצות תשארנה רכות, ללא קרום חיצוני.

שמן זית

• עוזר ליצירת הקרום ולשמירת העסיסיות.

הקפאה וחימום

• הקפאה: במקום לשמור במקרר – עדיף להקפיא (מיד כשהקציצות מתקררות) ולהפשיר חצי שעה-שעה לפני שאוכלים.
• חימום: במיקרוגל, כל מנה בנפרד (2-3 קציצות), 30 שניות מכל צד.

קציצות בתנור – ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנה: 45 דקות לשתי תבניות + חצי שעה השהייה (לא חובה)
• זמן אפייה: כ- 35 דקות לשתי תבניות
• הכמות במתכון: כ- 50 קציצות (16-20 מנות)
• אפשר לחתוך לחצי את כל כמויות, ולהכין תבנית אחת (25 קציצות)
• נשמר מצויין במקפיא (כדאי להפשיר במקרר). נשמר יום-יומיים במקרר

טיפים

אני מקפיאה מיד אחרי שמתקרר, בקופסא אחת גדולה, עם הפרדה למנות: שמים שיכבת קציצות ומעליה נייר אפייה, עוד שיכבה, ועוד נייר אפייה, וכך הלאה. מוציאים מהפריזר מנה אחת בכל פעם, מפשירים כחצי שעה, ומחממים במיקרו חצי דקה מכל צד, שתי קציצות בכל פעם.

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 5 / 5. דירגו אותנו עד כה: 3

היו הראשונים לדרג!

13 תגובות בנושא “קציצות בתנור: קציצות בשר טחון ללא טיגון

  1. אהבתי את אופן כתיבת המתכון בגרסה מפורטת ותמציתית, ולגופו – הקציצות יצאו נפלאות, אבל ממש. אימצתי כמתכון לחיים. תודה רבה וחג שמח.

  2. האם אפשר להחליף את הלחם בפירורי לחם? או בלחם מחיטה מלאה? והאם המתכון מתאים גם לטוסטר אובן?

    1. אפשר להחליף את הלחם בפירורי לחם – על אותה כמות בשר שימי כ- 6 כפות פירורי לחם (פשוטים, ללא תיבול).
      לחם מחיטה מלאה – עדיף!! אפילו מומלץ. במקום 6 פרוסות חלה מספיק 4-5 פרוסות, תלוי כמה הלחם צפוף וכבד.
      טוסטר אובן – אפשר בהחלט. דרוש טוסטר אובן חזק וטוב. הזמנים אולי ישתנו מאחר והקציצות תהיינה קרובות יותר לגוף החימום, אז פשוט שימי לב (דרוש בייביסיטר לקציצות בפעם הראשונה..)

    1. מתחילים ב- 250 מעלות 12 דקות – לצד הראשון מסיימים בגריל III (הטמפרטורה הכי גבוהה בשעון בתנור) 4-5 דקות – לצד השני בהצלחה!

  3. הוספתי רוטב עגבניות חריף לקציצות בשר ויצא מדהים. הכנתי גם כריך לחמניה טריה עם הקציצות הקרות ועם הרוטב ולקקו את האצבעות.. תודה!

    1. תודה לך! שמחתי שנהניתם (: אם כבר מדברים על רוטב חריף, הנה שני טיפים קטנים: כדאי תמיד לטעום את הפלפל (בזהירות) לפני שמשתמשים בו – יש הבדלים גדולים במידת החריפות. ודבר שני, הגרעינים הקטנים הם החריפים ביותר. אז אם תרצו פחות חריף – אל תשאירו את הגרעינים.

  4. 😛 טעים מאוד – הכנתי ביום שישי, הקציצות הכי טובות בארץ… אני פחות אוהבת שמיר אז החלפתי בבזיליקום…. תודה למי ששיתף את המתכון באתר ושבוע טוב!

    1. שמחנו לשמוע! אין כיף גדול מזה..
      עוד רעיון – אפשר להחליף את השמיר גם בכוסברה (רק לאוהבי הכוסברה 🙂 )

    1. כן! התערובת מתאימה גם לקציצות שמטגנים במחבת.
      לאחר הכנת התערובת, מחממים שמן (תירס או קנולה) במחבת עמוק (לפחות 7 ס"מ). גובה השמן במחבת – כ- 2 ס"מ – השמן צריך להגיע עד לאמצע גובה הקציצה.
      כשהשמן חם מניחים את הקציצות בצפיפות במחבת. הופכים את הקציצות כאשר השוליים שלהן נראים מטוגנים, והמרכז נהיה כמעט לבן.
      לאחר שהופכים, מטגנים רק עד שהתחתית מקבלת צבע כהה יותר – לא לטגן יותר מדי.
      מוציאים ומניחים על נייר סופג.

  5. התגובות הועברו לכאן מהאתר הישן (2013)

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: