פורסם ב אוכל שילדים אוהבים, מרק, מתכונים לחג, פסח, ראש השנה

קניידלך מקמח מצה – כופתאות מושלמות לפסח

קניידלך, או כופתאות מקמח מצה כמו שהן נקראות אצלנו במשפחה, הם המאכל האהוב עלינו בפסח. כן, הכופתאות שלנו רכות, אווריריות וגדולות, עם המון פטרוזיליה ושמיר וטעם נהדר של עוד..


מתכון לקניידלך – כופתאות מקמח מצה לפסח ולכל השנה

את הכופתאות האלה למדתי להכין מאמא שלי, שהכינה אותן בקיבוץ כפר עזה לפני המון המון שנים, לגדוד של בחורים ובחורות צעירים ורעבים, לא ממש שומרי הילכות פסח אבל רגילים לקניידלך מהבית. הכופתאות זכו להצלחה גדולה והפכו אחר כך, כשנולדנו אנחנו, הילדים, לאחד ממתכוני הדגל של הבית.

ולמה ההתעקשות על כופתאות בניגוד לשם הרווח קניידלך? מתישהו בעבר הרחוק התקבע אצלנו החיבור (הלא מוצדק אולי) בין קניידלך לכדור קטן וקשה. לכן אצלנו תמיד מכינים כופתאות 🙂

והמתכון? פשוט וקל אבל עם סוד קטן – ולא, לא מדובר בהקצפת החלבונים – מדובר בשיטת חיבור הנוזלים לקמח המצות.

איך מכינים

החומרים הדרושים

חומרים
35-40 כופתאות גדולות
½ ק"ג קמח מצה (חבילה)
 4 ביצים L
 1 כוס (240 מ"ל) שמן קנולה
 ¼2 כוסות (540 מ"ל) מים רותחים
 3 כפיות מלח בישול
 ½ - 1 כפית פלפל שחור טחון
 ½ כפית פלפל לבן טחון
 1 כף אבקת מרק עוף
 1 חבילה פטרוזיליה
 1 חבילה שמיר (לא חובה)
 (אפשר כוסברה במקום שמיר)

לבישול
 כ- 7 ליטר מים בסיר גדול מאד
 2 כפות אבקת מרק עוף

• רצוי סיר של 10 ליטר ומים בגובה שני-שליש. אם אין סיר גדול – מבשלים בשתי נגלות.

אופן הכנה

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←

קניידלך

⇓ הסבר קצר
1.    מרתיחים את המים ומוסיפים מלח, פלפל ואבקת מרק. מחממים את השמן.
(אין צורך להרתיח את השמן)

2.    מניחים את קמח המצות בקערה גדולה לא מפלסטיק. יוצקים מעל את הנוזלים, לא מערבבים – דוקרים עם מזלג על מנת להחדיר את הנוזלים. מקררים כשעה. לאחר שהתערובת התקררה – מערבבים בעדינות עם מזלג – לא ללוש ולא להדק.

3.    קוצצים פטרוזיליה ושמיר. כ- ½1 כוסות מכל סוג לאחר הקיצוץ.

4.    מרתיחים מים בסיר גדול מאד לבישול הכופתאות ומוסיפים אבקת מרק.

5.    מפרידים ביצים לחלמונים וחלבונים.

6.    מוסיפים לתערובת חלמונים, פטרוזיליה ושמיר, ומערבבים בעדינות עם מזלג.

7.    מקציפים חלבונים לקצף יציב לא נוקשה, ומוסיפים לתערובת (מערבבים מעט).

8.    מכינים כופתאות: מרטיבים את הידים וצרים כדורים לא מהודקים בקוטר 5-6 ס"מ. מניחים על מגש מכוסה בנייר אפייה אחד ליד השני. אפשר להשאיר אותם כך כחצי שעה, ואפשר גם להכניס למקרר לכמה שעות.

9.    מבשלים במים רותחים, מכוסה חלקית, 45 דקות.
מוציאים ומניחים אחת ליד השניה. משאירים להתקרר ולהתייצב לפחות חצי שעה.

הגשה:

מחממים במים רותחים 5 דקות (או כמות קטנה במיקרו).
מוסיפים למרק רק בעת ההגשה.

לקרוא עוד על המתכון ליחצו:
הסבר מפורט

אופן הכנה – הסבר מפורט

1.    מחממים מים ושמן:
מרתיחים ¼2 כוסות מים – ומוסיפים להם מלח, פלפל ואבקת מרק ובוחשים היטב.
מחממים כוס שמן – מחממים את השמן בסיר קטן על הגז עד להופעת בועות קטנות, או במיקרו כדקה וחצי (אפשר לבדוק עם קיסם עץ). אין צורך להרתיח את השמן!

2.    מכינים את התערובת לכופתאות:
• מניחים את קמח המצות בקערה גדולה מאד ורחבה – לא מפלסטיק.
• שופכים את המים הרותחים ואת השמן החם על הקמח: יוצקים מלמעלה, לא מערבבים, דוקרים עם מזלג, על פני כל השטח, על מנת להחדיר טיפונת את הנוזלים.
• משאירים את התערובת לעמוד כך – ללא עירבוב – עד שמתקרר לגמרי (כשעה).
• לאחר שהתערובת התקררה הופכים עם מזלג גדול, בעדינות רבה, את התערובת עד שכולה נראית רטובה באותה מידה – לא ללוש את התערובת ולא להדק אותה.

3.    בזמן שמחכים שהתערובת תתקרר מכינים פטרוזיליה ושמיר:
שוטפים, מפרידים את העלים מהגבעולים, וקוצצים דק את העלים – כמות יפה תהיה כ- ½1 כוסות מכל סוג לאחר הקיצוץ. אם לא מוסיפים שמיר – אפשר לקחת 2 כוסות פטרוזיליה או להוסיף כוס כוסברה במקום השמיר.

4.    סיר לבישול הכופתאות על הגז:
ממלאים סיר גדול מאד (10 ליטר) עם מים עד לגובה שני-שליש, מכסים, ומרתיחים על להבה גדולה. לאחר הרתיחה מוסיפים אבקת מרק ובוחשים.

5.    מפרידים ביצים לחלמונים וחלבונים.

6.    מוסיפים לתערובת את החלמונים והירק:
מוסיפים לתערובת הקרה את החלמונים ומערבבים בעדינות עם מזלג גדול. מוסיפים פטרוזיליה ושמיר ומערבבים. כל העירבוב קצר – בלי ללוש או להדק את התערובת.

7.    מקציפים חלבונים ומוסיפים לתערובת:
מקציפים חלבונים לקצף יציב לא נוקשה. מוסיפים לתערובת – מקפלים פנימה בעדינות. לא צריך להגיע לאיחוד מלא (זה בסדר שיש גושים קטנים של קצף לבן).

8.    מכינים כופתאות:
מרטיבים את הידים וצרים כדורים – לא מהודקים – בקוטר 5-6 ס"מ. מניחים את הכדורים המוכנים על מגש גדול מכוסה בנייר אפייה. אפשר להשאיר כך כחצי שעה.

אפשר להכניס למקרר לכמה שעות אם רוצים לבשל יותר מאוחר

9.    מבשלים:
לאחר שהמים רתחו, מניחים בזהירות את הכופתאות במים, אחת אחרי השניה בעזרת כף. מכסים במיכסה עם חור (או שמשאירים מעט פתוח) ומבשלים 45 דקות.
בסיר 10 ליטר אפשר לבשל את כולן ביחד. אם הסיר קטן יותר מבשלים בשתי נגלות.

אחרי 45 דקות מוציאים מיד:
מוציאים למגש גדול – בעזרת כף מחוררת – ומניחים אחת ליד השניה (לא על!). משאירים להתקרר ולהתייצב כחצי שעה עד שעתיים.

הערה

מיד לאחר שמוציאים את הכופתאות מהסיר הן עדיין רכות ונדמה שהן יתפרקו. לא להתרגש! הן מתייצבות לגמרי בזמן הקירור. חשוב להוציא אותן בעדינות ולהניח על גבי משטח גדול, אחת ליד השניה. הולכים לנוח וחוזרים אחרי שעתיים לטעום..

הגשה

מחממים במים רותחים כ- 5 דקות או במיקרו – רק כמות קטנה. מוסיפים למרק רק בעת ההגשה (ממש לא כדאי לחמם בתוך המרק – זה יקלקל את הצבע היפה שלו).

איחסון

שומרים במקרר, בקופסא סגורה היטב, 3-4 ימים.
מחממים במיקרו כל מנה בנפרד (3 כופתאות ענקיות..) ומוסיפים למרק החם.

אביזרים

כלים ומכשירים מומלצים

» קערה גדולה מאד ורחבה לא מפלסטיק, רצוי מזכוכית, אפשר מנירוסטה (הנוזלים החמים עלולים לפגוע בפלסטיק).
» סיר גדול מאד, כ- 10 ליטר, עם מכסה. אם אין סיר גדול – מבשלים בשתי נגלות.
» מיקסר. אם אין – אפשר לוותר על הקצפת החלבונים.
» קרש חיתוך, סכין טובה.
» מגש גדול מכוסה בנייר אפייה (לא חובה).
» כף גדולה מחוררת להוצאת הכופתאות אחרי הבישול (לא חובה).

הערות
לכופתאות מושלמות

• רצוי להוציא את הביצים מהמקרר קצת לפני השימוש
• לאחר סיום בישול הכופתאות מאד מומלץ לתת להן לנוח שעתיים – הטעם שלהן משתבח פלאים!

הכי חשוב!

• חיבור הנוזלים לקמח המצות – יוצקים נוזלים רותחים על הקמח, ומשאירים אותם לחלחל פנימה ולהתקרר באיטיות. לא לוותר על השלב הזה! פשוט משאירים על השייש לשעה, ולא נוגעים.
• לאחר שהתערובת התקררה, לערבב בעדינות עם מזלג גדול, לא ללוש בחוזקה עם הידיים ולא להדק.

ליחצו לראות כל המתכון בתמונות, שלב אחר שלב ←
איך וכמה..

• זמן הכנת הכופתאות: 30 דקות
• זמן המתנה לפני הבישול: כשעה
• זמן בישול: 45 דקות
• הכמות במתכון: 35-40 כופתאות גדולות
• נשמר היטב במקרר 3-4 ימים

מרק עוף

• זמן הכנת המרק: 30 דקות + כשעה בישול
• למתכון המרק: מרק עוף טעים במיוחד ובריא בסיר לחץ

מחשבה לסיום

עם תחושה של חמימות בבטן וטעם הכופתאות הנהדרות בפה, מה שנותר הוא להתרווח לאחור ולחשוב כמה ברי מזל אנחנו, שאצלנו המסורת היא כופתאות מהסוג הגדול והרך..

בהצלחה!

אהבתם?

תנו לנו כוכבים (חדש!)

דירוג ממוצע: 0 / 5. דירגו אותנו עד כה: 0

היו הראשונים לדרג!

אהבתם? שאלות? הצעות? כיתבו לי כאן: